Acasă Extern Riscul de infectare este același dacă stai la 2 metri sau la 20 de metri distanță – studiu

Riscul de infectare este același dacă stai la 2 metri sau la 20 de metri distanță – studiu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology contestă recomandările de distanțare socială adoptate în întrega lume. Cercetătorii spun că în riscul de infectare cu Covid-19 nu există nici o diferență dacă stai la interior la 2 metri sau la 20 de metri.

Potrivit cercetătorilor, au fost omiși mulți factori care cuantifică cu exactitate riscul de transmitere în interior. Analiza lor arată că multe spații care au fost închise de fapt nu trebuie să fie.

Realitatea despre distanțarea socială

De multe ori spațiul este suficient de mare, ventilația este suficient de bună, pentru ca acele spații să opereze în condiții de siguranță chiar și la capacitate maximă, iar argumentele științifice pentru reducerea capacității în aceste spații nu sunt foarte exacte.

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat o metodă de calcul al riscului de expunere la Covid-19 într-un cadruinterior, care are în vedere cantitatea de timp petrecut în interior, filtrarea și circulația aerului, imunizarea, varianta tulpini, utilizarea măștii și chiar activitate respiratorie, mâncarea, vorbitul sau cântatul.

Singura justificare s-a bazat pe studii pentru tuse și strănut. Iar purtarea măștii blochează transmiterea picăturilor provocate de acestea. Agenții patogeni călătoresc prin aer în interior atunci când oamenii vorbesc, respiră sau mânâncă.

Majoritatea persoanelor care transmit Covid sunt asimptomatice. Timpul petrecut în zona închisă este mai important decât de cât de departe ești de persoana infectată. Compensarea acestui risc se face prin reducerea numărului de persoane care stau în interior dar și a duratei timpului petrecut în spațiile închise. Chiar și cu măști, ca și la fumat, cei care se află în apropiere sunt puternic afectați de fumul pasiv care persistă în jurul zonei închise.

Pot fi deschise ferestrele pentru a menține aerul în mișcare și poate fi măsurat nivelul de CO2 dintr-o cameră pentru a calcula riscul de infectare.

De rețiunt este că cele mai puține cazuri de transmisie sunt înregistrate în aer liber.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…