Acasă Extern Crește riscul de război în Peninsula Coreeană

Crește riscul de război în Peninsula Coreeană

Ministrul chinez de Externe, Yang Xiyu, a declarat că Beijingul a trecut de pragul în care ar fi putut atenua tensiunile din regiune, afirmând că starea de amenințare în Peninsula Coreeană este la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimele decenii.

„Indiferent dacă va fi război sau pace, cu regret, China nu are niciun control, dominanță și nu poate fi o voce pe această temă”, a afirmat Yang, citat de ziarul South China Morning Post (SCMM).

Profesorul universității din Nanjing, Zhu Feng, a declarat la o conferință de presă că R. P. Chineză trebuie să se pregătească pentru „un conflict nuclear catastrofal, o explozie nucleară sau o explozie nucleară”.

„De ce ne purtăm mereu ca struții?” a întrebat Zhu, adăugând: „De ce credeți întotdeauna că un război nu va avea loc?”

Consilieri guvernamentali și ofițeri chinezi au avertizat, sâmbătă, că escaladarea războiului de cuvinte între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un indică faptul că Beijingul trebuie să rămână în alertă de război în Peninsula Coreeană.

„Coreea de Nord este o bombă cu ceas”, a explicat consultantul de la Cabinetul Consiliului de Stat al Chinei, Shi Yinhong, cu privire la criza nord-coreeană,  în timpul unei conferințe la Beijing.

„Putem doar să întârziem explozia, sperând că, întârziind-o, va veni un timp pentru a elimina detonatorul”, a declarat Shi, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin, citat de SCMM.

Măsurile recente ale Chinei, inclusiv sprijinul acordat sancțiunilor occidentale împotriva Phenianului, indică faptul că Beijingul pierde controlul asupra influenței pe care o are în criza în curs, au avertizat consilierii guvernului chinez.

„Condițiile de pe Peninsula Coreeană se află în la cel mai mare risc de război din ultimele decenii”, a adăugat Shi.

În avertismentele sale, Shi a afirmat că este prea târziu pentru a evita războiul deschis, deoarece Donald Trump și Kim Jing-un rămân blocați în schimbul de amenințări.

În timpul conferinței, Wang Hongguang, fost comandant militar chinez și actualul consilier  la Beijing, a avertizat că războiul în Peninsula Coreeană ar putea izbucni oricând, mai ales că SUA și Coreea de Sud desfășoară din luna martie exerciții militare anuale comune.

„Este o perioadă extrem de periculoasă”, a spus Wang, adăugând că „R. P. Chineză ar trebui să-și mobilizeze [apărarea] pentru război”.

În recentele remarci adresate Organizației Națiunilor Unite la New York, Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a recunoscut că Washingtonul  este neputincios în atenuarea conflictului și a cerut eforturi suplimentare atât din partea Chinei, cât și din partea Rusiei, pentru a determina Coreea de Nord să pună capăt programului său de arme nucleare.

Consilierul guvernamental chinez, Shi, a fost de acord cu observațiile lui Tillerson, menționând că nicio speranță de pace nu se întrevede din partea lui Kim și a lui Trump, subliniind că R.P. Chineză și Rusia trebuie să conlucreze pentru a ca Phenianul să nu respingă dialogul dacă SUA  va fi de acord cu planul propus de  Rusia-China.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…