Acasă Extern Donald Trump spune că a reuşit evitarea unui război cu regimul nord-coreean

Donald Trump spune că a reuşit evitarea unui război cu regimul nord-coreean

Preşedintele american Donald Trump şi-a asumat meritul pentru evitarea unui război cu regimul de la Phenian, argumentând că „Asia este entuziasmată”, și a denunțat criticile Partidului Democrat din SUA, căruia îi atribuie promovarea de „ştiri false”.

„Avem multe conversaţii bune cu Coreea de Nord, lucrurile merg bine! Între timp, nu au mai fost lansate rachete şi de opt luni nu au mai avut loc teste nuclearei. Întreaga Asie este entuziasmată. Doar partidul din opoziţie, care promovează ştiri false, are nemulţumiri. Dacă nu eram eu, acum am fi în război cu Coreea de Nord!”, a afirmat Donald Trump marţi într-o postare pe Twitter.

Președintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un au anunțat cu ocazia întrevederii istorice din Singapore angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul oferind garanţii de securitate Pheninului.

Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. „Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea”, se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.

Însă analişti politici au avertizat că summitul a produs doar rezultate simbolice, nimic concret.

„Nu este clar dacă vor urma noi negocieri în sensul atingerii obiectivului denuclearizării”, a declarat Anthony Ruggiero, expert la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, cu sediul în Washington. „Rezultatul pare a fi o reeditare a momentului care a avut loc în urmă cu zece ani, fără a fi un pas major înainte”, a subliniat el.

Declaraţia comună nu conţine nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, nici la un viitor tratat de pace după războiul intercoreean din 1950-1953.

China a exprimat speranţa că Statele Unite şi Coreea de Nord vor stabili modalităţile denuclearizării Peninsulei Coreea. „Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate”, a declarat un reprezentant al Administraţiei de la Beijing, Wang Yi.

Joi, șeful diplomației SUA, Mike Pompeo, se va deplasa la Phenian pentru a negocia cu oficialii nord-coreeni ”foaia de parcurs” a denuclearizării Peninsului Coreene.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…