Acasă Extern Summitul inter-coreean marchează un moment istoric

Summitul inter-coreean marchează un moment istoric

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in,  s-a întâlnit astăzi la Panmunjom cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, în cadrul unui summit istoric între cele două Coreei.

Este pentru prima dată de la Războiul Coreean din 1950-53 când un lider al Coreei de Nord pune pe pământ sud-coreean.

Președintele Moon Jae-in l-a întâmpinat pe liderul nord-coreean pe linia de demarcație dinte cele două Coreei, locul unde se desfășoară summitul.

Panmunjom,   este unul din puținele locuri în care nu există garduri de sârmă ghimpată sau terenuri minate între cele două țări, separate de un conflict care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat, în 1953, ceea ce înseamnă că acestea sunt încă din punct de vedere tehnic în război.

„Am fost încântat să mă întâlnesc în acest loc istoric și sunt mișcat de gestul pe care îl faceți, de a veni până la linia de demarcație pentru a mă salutați personal”, a spus Kim, în timp ce a dat mâna cu președintele Moon peste linia de demarcație a graniței.

„A fost marea vostră decizie de a veni aici”, a spus Moon, care la invitat pe Kim să treacă peste linia de de demarcație trasată pe trotuar.

Acest demers, de a realiza o întâlnire la punctul de graniță dintre cele două Coreei nu a fost făcut de nici unul din înaintașii lui Kim, nici de  bunicul său, liderul nord-coreean Kim Il Sung sau nici de tatăl său, Kim Jong Il.

Două summituri anterioare între liderii celor două Coreei, în 2000 și 2007, au avut loc la Phenian, capitala Coreei de Nord.

Kim a spus că a simțit „fiori de emoție” în timp ce se afla la scurtă distanță de graniță, întrebându-se „de ce a durat atât de mult”, i-a spus președintrului Moon, la începutul întâlnirii, informează Reuters.

”Speranțe mari”

În timpul discuțiilor Kim a spus că l-a auzit pe Moon Jae-in că se „trezea întotdeauna devreme” din cauza testelor cu rachete ale Coreei de Nord și a promis să nu-și mai întrerupe somnul, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, Yoon Young-chan.

Coreea de Nord efectua întotdeauna testele neanunțate la începutul zilei.

Kim Jong-un a menționat unele probleme: „Venind aici, am văzut că oamenii au speranțe mari pentru summituri- inclusiv … dezertorii și locuitorii din Insula Yeonpyeong – cei care obișnuiau să-și facă griji în legătură cu rachetele din Coreea de Nord”, a spus Kim, potrivit lui Yoon.

Kim a spus că a auzit lucruri bune despre un tren de mare viteză sud-coreean construit pentru Jocurile Olimpice de Iarnă și și-a exprimat îngrijorarea că sistemul de trafic din Coreea de Nord ar provoca „inconveniente” în cazul în care președintele Moon va vizita Phenianul.

Cei doi lideri au au plantat un copac memorial și l-au udat cu apă din râurile din sud și nord.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…