Acasă Extern Primul summit inter-coreean pe 27 aprilie

Primul summit inter-coreean pe 27 aprilie

Coreea de Nord și Coreea de Sud vor organiza primul lor summit după mai mult de un deceniu pe 27 aprilie, au declarat oficialii sud-coreeni joi, după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și-a luat angajamentul față de China pentru denuclearizare, relatează Reuters.

Oficialii guvernului sud-coreean au anunțat data summitului după ce au purtat joi discuții la nivel înalt cu omologii lor din Coreea de Nord.

Liderii celor două Coreei au convenit la începutul acestei luni să organizeze summit-ul în localitatea Panmunjom.

Un grup de lucru se va întâlni pe 4 aprilie pentru a discuta detaliile summit-ului, cum ar fi sprijinul pentru personal, securitatea și comunicatele de presă.

Nu au fost dezvăluite detalii cu privire la agenda summitului, ministrul unificării Cho Myong-gyon a declarat că cele două părți au convenit că este nevoie de mai mult timp pentru a rezolva detaliile, deși au schimbat păreri, joi, cu privire la ordinea de zi.

Cho a declarat că agenda summit-ului va aborda în mare măsură denuclearizarea peninsulei coreene și îmbunătățirea relațiilor inter-coreene, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

„Încă mai avem un număr destul de mare de probleme pentru a le rezolva la nivelul grupului de lucru luna viitoare”, a declarat Ri Son Gwon, președintele comisiei Coreei de Nord pentru reunificarea pașnică a țării în comentariile finale adresate delegației sud-coreene .

„Dar dacă cele două părți înțeleg profund semnificația istorică a acestui summit vom putea rezolva toate problemele în mod rapid și amiabil”, a adăugat Ri.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au cunoscut o relaxare semnificativă a tensiunilor de la Jocurile Olimpice de iarnă din sud în luna februarie. Sunt tehnic încă în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat cu o încetare a focului, nu cu un armistițiu.

Kim este, de asemenea, programat să se întâlnească cu președintele american Donald Trump în luna mai mai pentru a discuta despre denuclearizare, deși nu a fost stabilită data și locul pentru acest summit.

Kim s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping într-o vizită surpriză la Beijing săptămâna aceasta, prima sa călătorie în afara țării de când a venit la putere în 2011.

Chiar mai surprinzător a fost angajamentul lui Kim de a denucleariza țara la summit-ul coreean. Acest angajament a fost relatat de mass-media de stat chineză, deși mass-media oficială din Coreea de Nord nu a făcut nici o mențiune despre aceasta și nici despre întâlnirea lui Kim cu Trump.

Ministrul sud-coreean al unificării a declarat reporterilor că vizita lui Kim în China nu a fost discutată joi cu oficialii nord-coreeni.

Trump și Kim au făcut schimb de amenințări și insulte în ultimele luni. Liderul american a făcut anunțul la fel de surprinzător la începutul acestei luni că este pregătit să se întâlnească cu Kim pentru a discuta despre criza ezvoltării armelor nucleare de către Phenian, care ar fi capabile să lovească Statele Unite.

Angajamentul liderului nord-coreean față de comunitatea internațională a declanșat speculații că el ar putea încerca să se întâlnească și cu alți lideri. Ziarul japonez Asahi a declarat joi că Japonia a sunat guvernul nord-coreean cu privire la un summit bilateral.

Ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a lăsat deschisă posibilitatea ca Shinzo Abe să se întâlnească cu Kim la un moment dat. Kono a declarat într-un interviu acordat Reuters marți că Japonia este atentă la pregătirile pentru reuniunea la nivel înalt nord-sud-coreeană și reuniunea Trump-Kim.

Președintele chinez Xi Jinping a promis că Beijingul își susține prietenia cu Coreea de Nord după întâlnirea cu Kim.

Donald Trump a scris pe Twitter că a primit un mesaj de la Xi marți seara că întâlnirea cu Kim „a mers foarte bine” și că, Kim așteptă cu nerăbdare să se întâlnească cu președintele S.U.A.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …