Acasă Extern Secretarul general ONU avertizează privind riscul de divizare a lumii între SUA şi China

Secretarul general ONU avertizează privind riscul de divizare a lumii între SUA şi China

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii mondiali cu privire la riscul imens al divizării lumii în două, Statele Unite şi China creând internete rivale, monedă, comerţ, reguli financiare şi „propriile lor strategii geopolitice şi militare”, potrivit Associated Press.

În discursul său anual privind ”starea lumii” din cadrul Adunării Generale a şefilor de stat şi de guvern Guterres a declarat că riscul „poate să nu fie încă mare, dar este real.”

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita marea fractură şi a menţine un sistem universal, o economie universală cu respect universal pentru dreptul internaţional; o lume multipolară cu instituţii multilaterale puternice”, le-a spus acesta preşedinţilor, prim-miniştrilor, monarhilor şi miniştrilor din cele 193 de state membre ONU.

Guterres a zugrăvit o imagine sumbră a unei planete profund împărţite şi neliniştite care se confruntă cu o criză climatică, „posibilitatea alarmantă a unui conflict armat în Golf”, răspândind terorismul, creşterea populismului şi „explodând” inegalitatea.

Discursul său a fost urmat de primul vorbitor tradiţional – Brazilia, reprezentat de noul său preşedinte, Jair Bolsonaro – şi de Statele Unite, reprezentate de preşedintele Donald Trump.

Organizaţia Naţiunilor Unite, destinată să promoveze o lume multilaterală, s-a luptat în faţa creşterii unilateralismului promovat de către SUA şi alte naţiuni care favorizează doar dezvoltarea lor.

Trump a subliniat în discursul său că „iubirea faţă de naţiunile noastre face lumea mai bună pentru toate naţiunile.”

„Viitorul nu aparţine globaliștilor”, „Viitorul aparţine patrioţilor”, a spus Trump.

Nu este aşa, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care nu a fost de acord cu preşedintele american şi a spus că problemele lumii nu pot fi rezolvate prin întoarcerea spre interior.

Adevărat patriotism, a spus Macron, „combină iubirea faţă de naţiune” cu un multilateralism „bazat pe cooperare reală care se străduieşte să producă rezultate concrete.”

Guterres a spus: „Trăim într-o lume neliniştită.”

„Mulţi oameni se tem să nu fie călcaţi în picioare și lăsaţi în urmă. Maşinile le iau locurile de muncă. Traficanţii le iau demnitatea. Demagogii le iau drepturile. Lorzii războiului le iau viaţa. Combustibilii fosili le răpesc viitorul ”, a spus el.

Cu toate acestea, secretarul general a spus că oamenii încă mai cred în „spiritul şi ideile” Organizaţiei Naţiunilor Unite şi întemeierea multilateralismului, al tuturor ţărilor care colaborează.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…