Acasă Intern CCR blochează concursurile pentru intrarea în magistratură

CCR blochează concursurile pentru intrarea în magistratură

Judecătorii de la CCR au decis, marți, 10 martie, să admită o excepție de neconstituționalitate care se referă la ”regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură”.

În prezent, concursul pentru intrarea în magistratură s-a desfășurat în baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătorii de la CCR afirmă că aceste concursuri trebuie să fie reglementate de o lege organică, întrucât activitatea judecătorilor și procurorilor, este prevăzută de un capitol distinct din Constituția României.

”Curtea a reținut că, potrivit jurisprudenței sale, în situația magistraților, al căror statut este consacrat la nivel constituțional, elementele esențiale referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendare și încetarea raportului juridic de muncă al acestora trebuie reglementate prin lege organică, iar nu printr-un act administrativ cu forță inferioare acesteia”, se arată într-un comunicat al CCR.

Astfel, procedura concursului derulată printr-un regulament neclar este profund viciată.

”Vă dau exemplul probei de interviu care este susținută de candidații care vor să devină magistrați. Ori această probă nu se poate contesta ceea ce contravine clar Constituției României.

În esență, până când Parlamentul României nu va emite o lege organică cu privire la derularea concursurilor de accedere în magistratură, aceste concursuri nu mai pot avea loc”, a spus un magistrat al CCR.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…