Acasă Extern Mike Pompeo anulează toate restricțiile SUA privind Taiwanul

Mike Pompeo anulează toate restricțiile SUA privind Taiwanul

Şeful diplomaţiei Statelor Unite, Mike Pompeo, a anulat sâmbătă toate restricţiile care le-au fost impuse de-a lungul anilor responsabililor americani în contactele cu Taiwanul, informează AFP.

„Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi”, a indicat secretarul de stat într-un comunicat.

„Statele Unite au luat aceste măsuri unilateral, pentru a mulţumi regimul comunist de la Beijing. S-a terminat”, a adăugat el.

Pompeo nu a precizat natura restricţiilor şi acest anunţ are oricum o valoare simbolică, o lege din 2018 autorizând deja „responsabili de la toate nivelurile guvernamentale, inclusiv membri ai cabinetului în funcţii de securitate naţională, militari şi alţi reprezentanţi oficiali ai guvernului să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi”.

Anunţul făcut de șeful diplomației SUA intervine cu mai puţin de două săptămâni înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui Donald Trump. Această decizie va provoca furia Beijingului, care consideră Taiwanul ca parte integrantă a Chinei.

Mike Pompeo a indicat că relaţiile cu insula se vor trece în continuare prin ”American Institute in Taiwa” (AIT), o organizaţie privată care are rolul de ambasadă a Statelor Unite la Taipei.

Guvernul american „menţine relaţii cu parteneri neoficiali din lumea întreagă şi Taiwanul nu face excepţie”, a subliniat Mike Pompeo.

SUA a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar au adoptat în acelaşi an o lege care prevede că vor trebui să ajute insula să se apere în cazul unui conflict.

SUA sunt aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi furnizorul său de arme numărul unu, informează AFP.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…