Acasă Intern Din 2022, pentru aceeași muncă același salariu indiferent de instituție

Din 2022, pentru aceeași muncă același salariu indiferent de instituție

Persoanele angajate în sistemul bugetar care prestează aceeaşi muncă, indiferent de instituţia în care sunt angajați, vor fi plătite la fel începând din anul 2022, a declarat, marţi, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

„Principiul egalităţii din noua Lege a salarizării este reprezentat de faptul că persoanele angajate în sistemul bugetar şi care prestează aceeaşi muncă, indiferent de instituţia în care o fac, şi ne referim aici la meseriile comune, precum conducătorul auto, spre exemplu, vor fi plătite la fel în anul 2022, atunci când va fi finalizată aplicarea etapizată a prevederilor Legii 153/2017”, se arată în comunicatul MMJS, după întâlnirea dintre ministrul Lia Olguţa Vasilescu cu preşedintele României Klaus Iohannis.

Potrivit comunicatului, predictibilitatea Legii salarizării este dată de faptul că salariile sunt prevăzute în grilele care sunt parte integrantă a Legii 153/ 2017, la fel ca şi ritmul anual de creştere, care este de 25% din diferenţa între salariul în plată şi cel prevăzut în grila din 2022, pentru fiecare angajat. Salariile angajaților din domeniul sanitar şi învăţământ fac excepție, întrucât au fost asumate ca prioritate naţională prin Programul de Guvernare şi tratate ca atare de către Guvernul şi Parlamentul României.

Ministerul Muncii precizează că s-a adus în atenţia preşedintelui şi faptul că Legea 153/2017 se aplică etapizat, până în anul 2022, moment la care vor fi eliminate inechităţile din sistem, inechităţi apărute de-a lungul anilor.

În anul 2017, cheltuielile cu salarizarea au crescut cu 12 miliarde de lei şi au însemnat majorări cuprinse între 10-50%, pentru diferite categorii de bugetari.

„Menţionăm, de asemenea, că întoarcerea sarcinii fiscale, efectuată ulterior majorărilor din anul 2017, de care am amintit, a fost acoperită de majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018, acordată întregului sistemul bugetar, care a condus, de asemenea, şi la o creştere de aproximativ 4% a veniturilor nete, mai puţin pentru cei 3% dintre bugetari care depăşeau până şi grila stabilită pentru anul 2022. Reamintim, totuşi, faptul că transferul contribuţiilor nu are nicio legătură cu Legea salarizării, ci este prevăzut de Codul Fiscal”, se arată în comunicat.

Ordonanţele de urgenţă prin care au fost modificate Legile 152 şi 153 din 2017, faţă de care preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea, reprezentanţii de la Muncă dau asigurări că amendamentele adoptate de Parlament nu au afectat echilibrul Legii salarizării, ci au condus la scăderea procentului celor care au suferit ajustări ale veniturilor nete de la 3% la 1%, printre aceştia numărându-se şi majoritatea angajaţilor Administraţiei Prezidenţiale.

„Aceste creşteri salariale au acoperit, astfel, întoarcerea sarcinii fiscale, dar au fost făcute şi astfel încât Guvernul să se încadreze în limita de deficit de 3%”, se mai menţionează în comunicatul MMJS.

Cu privire la creşterea inflaţiei, ministrul Muncii speră că preşedintele nu consideră că aceasta s-ar produce din cauza majorărilor salariilor si pensiilor şi nu sugerează soluţii precum cele adoptate în anul 2009 de Guvernul Boc.

Reprezentanții Ministerului Muncii îi recomandă preşedintelui Klaus Ionannis „o discuţie aplicată şi corectă cu oficialii Băncii Naţionale a României, pentru a descoperi multitudinea şi complexitatea cauzelor interne şi externe care stau la baza evoluţiei inflaţiei”.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…