Acasă Intern Legea 162/2020: Cartea electronică de identitate permite accesul la servicii medicale fără card de sănătate

Legea 162/2020: Cartea electronică de identitate permite accesul la servicii medicale fără card de sănătate

Cartea electronică de identitate permite accesul la servicii medicale fără card de sănătate. Copiii sub 14 ani vor putea avea cărţi de identitate simple sau electronice.

Măsurile sunt incluse în Legea 162/2020, promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis, şi stabilesc ca odată ce procedura de emitere a cărţilor de identitate electronice va fi gata, persoanele care vor avea o astfel de carte electronică să nu mai aibă nevoie şi de cardul de sănătate. Concret, acestea vor accesa serviciile medicale în baza noului document.

Buletinul electronic va permite inclusiv folosirea semnăturii electronice, prin intermediul unui certificat digital, ce va avea aceeaşi valoare ca semnătura de mână. În funcţie de vârsta titularului, documentele vor avea o valabilitate de doi ani (pentru copiii sub 14 ani), patru ani (pentru persoanele între 14 şi 18 ani) şi zece ani (pentru persoanele majore).

Copiii sub 14 ani vor putea avea cărţi de identitate simple sau electronice, dacă părinţii lor vor vrea

acest lucru, cu menţiunea că varianta electronică nu va conţine şi amprentele copilului mai mic de 12 ani.

Persoanele ce nu vor dori să opteze pentru un buletin electronic, din diverse motive, vor putea obţine un buletin simplu, ca cel folosit în prezent.

Potrivit legii promulgate de preşedinte, pe cartea electronică vor apărea următoarele date:  

  • datele din formatul tipărit al buletinului, cu excepţia semnăturii olografe (de mână) a titularului; prenumele părinţilor titularului;
  • un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete (nu şi în cazul celor mai mici de 12 ani).

La începutul acestui an, Guvernul a pregătit un proiect de OUG, neadoptat încă, care prevedea ca actele de identitate să poată fi solicitate de la 12 ani, în loc de 14 ani.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…