China va permite proprietate străină deplină a firmelor de mașini până în 2022, într-o inițiativă care ar putea deschide cea mai mare piață mondială a automobilelor, relatează BBC.
Planurile vor schimba regula care impunea constructorilor auto mondiali să lucreze în China prin intermediul partenerilor de stat.
Statele Unite ale Americii afirmă că, China i-a obligat să dezvăluie tehnologia utilizată de companiile americane potențialilor concurenți.
Eliminarea restricțiilor vor ajutat la eliminarea disputei sale comerciale cu președintele american Donald Trump, dar oficialii chinezi au declarat că această inițiativă nu este pentru a detensiona relațiile cu SUA.
Ministerul Planificării din China a declarat, marți, că va elimina plafoanele de proprietate străină pentru companiile care produc vehicule electrice sau hibride în 2018, pentru producătorii de vehicule comerciale în 2020 și pentru piața mai largă a automobilelor până în 2022.
China a impus restricții de proprietate în 1994, limitând constructorii auto străini să dețină maxim 50% în orice companie.
Politica a fost concepută pentru a ajuta companiile autohtone să poată concura.
Relaxarea restricțiilor reflectă creșterea încrederii oficiale în producătorii chinezi și dorința de a face industria mai flexibilă, deoarece țara promovează dezvoltarea mașinilor electrice.
Președintele american Domnul Trump a amenințat majorarea tarifelor cu 150 de miliarde pentru mărfurile chinezești, parțial ca răspuns la plângerile formulate de companiile americane împotriva Chinei care obligă companiilor străine, care fac afaceri pe teritoriul său, să predea tehnologia pe care o folosesc.
Tarifele americane pentru oțel și aluminiu străin au intrat în vigoare luna trecută. China a plasat taxe de represalii asupra a peste 100 tipuri de produse importate din SUA, inclusiv carnea de porc, fructe și vin.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis săptămâna trecută deschiderea unor părți din economia Chinei, avertizând împotriva unei „mentalități a Războiului Rece”.
Dar, marți, Ministerul de Comerț al Chinei a ordonat importatorilor de sorg din SUA să plătească obligațiuni antidumping.