Acasă Intern REFERENDUM: Câte voturi trebuie pentru revizuirea Constituției

REFERENDUM: Câte voturi trebuie pentru revizuirea Constituției

Referendumul pentru familie, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică, între orele 7.00 – 21.00, are la bază iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.483.548 persoane cu drept de vot.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vineri, că 18.950.674 de cetăţeni cu drept de vot figurează în Registrul electoral, cu 1.047 mai puţini faţă de ultima informare dată pe 2 octombrie. Dintre aceştia, 672.178 de cetăţeni români au domiciliul în străinătate.

Iniţiativa, semnată de peste 3 milioane de români, vizează înlocuirea sintagmei „între soţi”, după cum scrie, în prezent, la art. 48, alin. (1) al Constituţiei, cu căsătoria liber consimţită „între un bărbat şi o femeie”.

Întrebarea adresată românilor este: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.483.548 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.569.624 persoane.

La referendumul pentru definirea căsătoriei vor avea drept de vot şi românii care se vor afla pe 6-7 octombrie în afara graniţelor.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, pentru referendumul pentru familie, 378 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova.

Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).

Consiliul Naţional al Audiovizualului a modificat regulile de desfăşurare a campaniei pentru referendum, astfel încât posturile de radio şi TV nu mai au interdicţia de a transmite, în zilele de referendum, îndemnuri la vot sau poziţionări faţă de problema pusă în discuţie.

Referendumul costă 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunţ al Guvernului.

După referendum, validarea va fi făcută de Curtea Constituţională, instituţie care va decide şi la ce bază de calcul se va raporta în decizia de validare.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …