Acasă Diverse Scrierea preislamică

Scrierea preislamică

Descoperirea celei mai vechi scrieri arabe preislamice din Arabia Saudită, din anul 470 d.Hr. a provocat o anumită consternare, având în vedere contextul creștin și evreiesc din regiune.

În 2014, cercetătorii dintr-o expediție franco-saudită care studiază inscripțiile pe rocile din sudul Arabiei Saudite au anunțat că au descoperit ceea ce ar putea fi cele mai vechi texte scrise în alfabetul arab.

Sute de astfel de gravuri au fost inscripționate pe rocile de gresie din jurul orașului Bir Hima, o așezare situată la aproximativ de 100 de kilometri în nordul orașului Najran. Rocile au fost inscripționate în urmă cu peste o mie de ani de călătorii aflați în trecere. Pe cel puțin două dintre petrografii sunt  citate date dintr-un calendar antic, iar epigrafii au calculat că cea mai veche inscripție corespunde anului 469 sau 470 d.Hr.

Descoperirea a fost senzațională, acestea fiind cele mai vechi inscripții antice care foloseau această scriere preislamică. Datarea acestor inscripții este cu cel puțin o jumătate de secol mai târziu decât scrierea descoperită în Siria. Textele descoperite în Siria sugerau că alfabetul folosit pentru a scrie Coranul a fost dezvoltat departe de locul de naștere al Profetului Mahommed și a islamului.

Mass-media franceză și arabă au difuzat vestea, salutând textul ca fiind „veriga lipsă” între arabă și alfabetele anterioare folosite în regiune, respectiv alfabetul nabatean.

Articolelor cu privire la descoperirea făcută în Arabia Sudită nu au publicat online imagini ale inscripțiilor sau o referire la conținutul real al textului.

Jurnaliștii de la Haaretz au căutat în Raportul de 100 de pagini al acelui sezon arheologic, publicat în decembrie de către ”Académie des inscripții et Belles-Lettres” din Franța, care conform studiului publicat, ar fi trebuit să arate detalii despre descoperire.

Potrivit Raportului, textul arab inscripționat pe o piatră mare dreptunghiulară are pur și simplu un nume, „Thawban (fiul lui) Malik”, urmat de dată.

Ce a descoperit Haaretz?

Este vorba de o crucea creștină mare, inconfundabilă, care decorează partea de sus a inscripției. Aceeași cruce apare sistematic pe celelalte pietre (în arheologie acestea se numesc ”stele”) care datează aproximativ din  aceeași perioadă.

Inscripțiile respective sunt făcute cu 150 de ani înainte de apariția islamului. Textele de pe pietre sunt nu numai  moștenirea unei comunități creștine numeroase, ci sunt legate și de povestea unui vechi regat evreiesc, care odinioară a domnit peste ceea ce este astăzi Yemen și Arabia Saudită.

În timp ce Coranul și, mai târziu tradiția, musulmană nu fac nicio legătură cu prezența comunităților evreiești și creștine de-a lungul Peninsulei Arabe înainte de islam, imaginile inscripționate pe roci sunt din perioada  Arabiei preislamică. Istoria regiunii promovată de musulmani arată că acolo se afla doar haos și anarhie, fiind  dominată de ”jahilliyah” – ignoranță, fărădelege, analfabetism și culte păgâne barbare.

Deceniile de dinaintea apariției calendarului islamic (marcate de „hijra” Profetului Mohammed – migrația de la Mecca la Medina, în anul 622 d.Hr.) au fost marcate de o slăbire a societăților și a statelor din Europa și Orientul Mijlociu, în parte datorită unei pandemii și a războiul neîntrerupt între imperiile bizantin și persan.

Reprezentarea sumbră a Arabiei preislamice este mai curând o metaforă literară pentru a sublinia puterea unificatoare și iluminată a mesajului Profetului Mohamed.

Reexaminarea operelor cronicarilor musulmani și creștini produc o imagine mult mai elaborată, determinând cercetătorii să redescopere istoria bogată și complexă a regiunii înainte de apariția islamului.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …