Acasă Intern Şerban Nicolae: Băncile din UE ar putea folosi sucursale din România pentru a muşamaliza spălări de bani „pe relaţia cu Rusia”

Şerban Nicolae: Băncile din UE ar putea folosi sucursale din România pentru a muşamaliza spălări de bani „pe relaţia cu Rusia”

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, luni, în cadrul şedinţei Comisiei Juridice a Senatului, că îi este greu să creadă că bănci din UE nu folosesc subsidiarele româneşti pentru operaţiunile financiare de acoperire a spălării banilor “pe relaţia cu Rusia”.

„Poate e nevoie să umblăm şi la lege aşa încât să nu constatăm că bănci importante cu subsidiare în România spală bani de ordinul miliardelor şi plătesc ca să nu facă închisoare nişte persoane importante în fapte de corupţie. Penalii lor nu fac niciodată închisoare, penalii lor plătesc de ordinul sutelor de milioane, penalii lor pot face înţelegeri cu organismele judiciare şi executive ale UE dar la noi nu sunt nici măcar penali, ba dimpotrivă, apără statul de drept, apără justiţia de penali. Mi-e greu să cred că bănci importante din Vest comit acte de spălare a banilor la un asemenea nivel fără ca o subsidiară dintr-o ţară importantă cum e România în zona estică, pentru că era vorba de spălare de bani pe relaţia cu Rusia şi mi-e greu să cred că au ocolit România, măcar pentru operaţiunile financiare de acoperire”, a declarat Şerban Nicolae, membru în Comisia Juridică a Senatului.

Șerban Nicolae s-a referit la posibilitatea modificării legii, astfel încât Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor să se sesizeze din oficiu pe astfel de cazuri.

“Există vreo preocupare, analiză, investigaţie în curs să vedem dacă nu cumva şi subsidiarele acelor bănci vizate de organisemele europene au participat la operaţiuni de spălare de bani? Ştiam că a făcut Comisia (Europeană-n.red.), un organism executiv, nu bancar, ca astfel să modificăm legea astfel încât Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor să se ocupe şi de astfel de investigaţii din oficiu. Poate semnalaţi BNR o serie de aspecte care ţin de autorizarea şi funcţionarea unor subsidiare bancare pe teritoriul României”, a spus Nicolae.

În prezent, instituţiile bancare sunt supravegheate de BNR, care este singura abilitată să facă acest tip de control.

Comisia Juridică din Senat a retrimis plenului fără modificări proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Pe 5 martie, senatorii Comisiilor de apărare, juridică şi pentru constituţionalitate au adoptat un raport favorabil de admitere a unor amendamente prin care organizaţiile minorităţilor să nu mai fie exceptate de la prevederile proiectului legislativ.

„Entităţile raportoare”

Legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare” fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. În ceea ce priveşte fundaţiile şi asociaţiile, a fost introdusă o excepţie de la obligativitatea raportării beneficiarilor reali pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, care ulterior a fost contestată la CCR.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…