Acasă Cultură Elefantul Brexit de la Bruxelles

Elefantul Brexit de la Bruxelles

Nerespectarea angajamentelor financiare privind Brexit afectează finanțele UE.

Timp de decenii, disputele dintre Marea Britanie și UE s-au axat în principal pe plățile britanice către Bruxelles. În 1979, premierul britanic de atunci, Margaret Thatcher le-a spus liderilor UE: „Vreau banii mei înapoi”. Mulți conservatori britanici își amintesc cu plăcere atitudinea ei împotriva Bruxelles-ului și modul în care a câștigat pentru Marea Britanie o reducere bugetară de câteva miliarde de lire sterline pe an.

Având în vedere turbulențele istoriei, nu este deloc surprinzător că liderii UE caută o rotire pozitivă în negocierile complicate ale Brexit.

Britanicii au respins discuțiile despre un scenariu „fără o înțelegere între părți”, deși există speculații în Marea Britanie despre faptul că un astfel de scenariu devine realitate în 2019. Numit ”marginea prăpastiei” pentru Brexit, scenariul ar însemna norme ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care ar impune Uniunii Europene tarife și bariere în sectorul serviciilor vitale din Marea Britanie.

Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat dificultatea obținerii din partea a 27 de state membre UE a unui acord privind noi condiții comerciale pentru Marea Britanie.

Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a declarat că au reușit să „reconstruiască o atmosferă de încredere și bunăvoință” cu doamna May.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat că „facem tot ce putem pentru a ajunge la un acord corect, echilibrat și echitabil cu Marea Britanie”. Dar el a avut și câteva cuvinte clare pentru negociatorii britanici. „Nu-mi place scenariul fără înțelegere și nimeni nu știe ce înseamnă”, a declarat el la o conferință de presă. „Nici un membru al delegației din Marea Britanie nu a explicat ce înseamnă.”

Problema financiară

Nerespectarea angajamentelor financiare de către Marea Britanie privind Brexit afectează finanțele Uniunii Europene.

Angela Merkel a spus că trecerea la „Faza a doua” – comerțul și viitoarea relație UE – Regatul Unit – „depinde de progresul pe care îl face Regatul Unit – în special soluționarea financiară este problema de vârf”.

Timpul este scurt, Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană la sfârșitul lunii martie, 2019, și negocierile sunt dificile.

Acordul CETA UE – Canada a durat șapte ani de negocieri și a fost aproape eliminat în ultima clipă de deputații din regiunea belgiană Valonia.

Theresa May a declarat că Regatul Unit va respecta angajamentele față de Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că Marea Britanie trebuie să achite UE de 20 de miliarde de euro (18 miliarde de lire sterline, 23,6 miliarde de dolari).

Angela Merkel a fost optimistă cu privire la „impasul” Brexit, într-o declarație care a apărut în recent în mass-media britanică. Nu a văzut niciun motiv pentru care cele trei priorități ale UE – drepturile cetățenilor, granița Irlandei de Nord și soluționarea financiară – nu pot fi soluționate.

Theresa May a declarat că problema spinoasă a negocierii a fost „ajungerea la un acord” privind drepturilor cetățenilor.

Însă, competențele Curții Europene de Justiție (CEJ) post-Brexit pentru Marea Britanie rămân neclare, împreună cu multe altele.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…