Acasă Extern Independența catalană

Independența catalană

Guvernul spaniol vrea eliminarea liderilor catalani separatiști.

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, pune în aplicare planul de a eliminare a liderilor din Cataloniei pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste.

Măsurile trebuie aprobate de Senatul Spaniei în următoarele câteva zile.

Catalonia a organizat un referendum privind independența.

Liderul catalan Carles Puigdemont a ignorat motivele guvernului național de a nu împinge regiunea catalană spre independență, întrucât sunt contrare legii și ar genera confruntări.

Articolul 155 din Constituția Spaniei permite luarea de măsuri directe în cazul unei crize în regiunile semi-autonome.

Senatul Spaniei va vota Planul de măsuri în cursul săptămânii viitoare, a declarat domnul Rajoy la o conferință de presă.

Cum am ajuns aici?

Guvernul regional din Catalonia a organizat un referendum pe 1 octombrie pentru a întreba locuitorii din regiune dacă doresc să se desprindă de Spania.

Din cei 43% de catalani care spun că au participat la scrutin, 90% au votat în favoarea independenței. Dar mulți catalani anti-independență au boicotat votul, argumentând că nu este valabil.

Argumentele constituționale

Articolul 155 din Constituția spaniolă permite guvernului național să impună o conducere directă asupra regiunilor semi-autonome ale Spaniei în caz de criză. Până în prezent nu a fost niciodată invocat.

Articolul 155 stipulează nevoia adoptării de măsuri în regiunile unde există „o amenințare gravă la adresa interesului general al Spaniei.” Madridul poate „lua măsurile necesare pentru al obliga conducerea regiunii să se conformeze, inclusiv prin forța”.

În prezent, Catalonia se bucură de o autonomie semnificativă din partea Spaniei, inclusiv controlul propriilor polițiști, educație și asistență medicală. Partidul Popular Conservator (PP) al Premierului spaniol Rajoy deține majoritatea în Senat, ceea ce înseamnă că propunerile vor trece.

Argumentele economice

Catalonia reprezintă o cincime din producția economică a Spaniei, iar susținătorii independenței declară că această regiune este motorul economiei naționale.

Oponenții susțin că, Catalonia este mai puternică ca parte a Spaniei și că va rupe amprenta economică a țării în ansamblu.

Aproape 1200 de companii cu sediul în Catalonia s-au reînregistrat în alte părți ale Spaniei de la referendum până în prezent, sperând să minimizeze instabilitatea, potrivit agenției de știri AFP.

În această săptămână, Spania a redus prognoza de creștere economică pentru 2018 de la 2,6% la 2,3%, dând vina pe incertitudinea privind viitorul independenței catalane.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…