Acasă Extern Ex-liderul catalan s-a reîntors în Belgia

Ex-liderul catalan s-a reîntors în Belgia

Fostul lider catalan Carles Puigdemont s-a reîntors sâmbătă în Belgia după ce Spania a eșuat în încercarea de a-l extrăda din Germania sub acuzația de revoltă prin declararea ilegalaă a independenței Cataloniei.

Puigdemont a spus că va continua să călătorească în Europa cu scopul căuta sprijin pentru cauza independenței catalane. El a fugit în Belgia în luna octombrie după ce guvenul de la Madrid a impus o conducere directă asupra regiunii, întrucât administrația provinciei a declarat independența față de Spania.

„Aceasta nu va fi ultima mea oprire, acest lucru nu este sfârșitul călătoriei mele”, a declarat Puigdemont într-o conferință de presă la Bruxelles ținută alături de actualul lider catalan Quim Torra, care a venit din Spania pentru a-l saluta.

„Voi călători în Europa în cele patru colțuri ale continentului pentru a ne apăra cauza”, a spus fostul lider catalan.

Puigdemont a fost arestat pe 25 martie la o stație de benzină din regiunea nordică a Germaniei Schleswig-Holstein, în timp ce se întorcea în Belgia după o călătorie în Finlanda.

O instanță germană a decis la începutul acestei luni că Puigdemont, în vârstă de 55 de ani, ar putea fi extrădat în Spania pentru pentru acuzația de utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice, nu pentru o acuzația de revoltă.

Acuzațiile guvenului de la Madrid împotriva lui Puigdemont și a altor celor cinci persoane sunt în vigoare, în vigoare, ceea ce înseamnă că vor fi arestate dacă se vor întoarce în Spania.

În acestă lună, relațiile dintre guvernul central Spaniei și guvernul provincei Catalonia s-au dezghețat în ultimele săptămâni, după ce noul premier Sanchez a găzduit discuții cordiale cu Torra, la Madrid.

Sanchez, care a preluat funcția în iunie, după ce predecesorul său Mariano Rajoy a pierdut votul de încredere, a exclus organizarea unuireferendum privind independența, declarând că este împotriva Constituției Spaniei.

Puigdemont a spus sâmbătă că perioada de grație pentru Sanchez în problema catalană s-a încheiat și va urma moment de acțiune, nu de cuvinte.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…