Acasă Intern Tăriceanu l-a pus la punct pe Manfred Weber, liderul PPE

Tăriceanu l-a pus la punct pe Manfred Weber, liderul PPE

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, referitor la activarea articolului 7 împotriva Ungariei, că în partidul popularilor europeni (PPE) domneşte ipocrizia de când liderul grupului Manfred Weber a primit şansa să ajungă preşedinte al Comisiei Europene (CE).

Tăriceanu a declarat că a avut, marţi, la Parlamentul European (PE), o serie de întâlniri cu lideri ai grupului ALDEeuropean, şi a participat inclusiv la o şedinţă a întregului grup ALDE din PE, unde a vorbit despre „statul de drept” din România.

Tăriceanu a spus că unul din subiectele de discuţie la Bruxelles a fost votul dat de europarlamentarii ALDE Norica Nicolai şi Renate Weber pentru declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei.

„Al doilea subiect a fost legat de votul colegelor mele Nicolai şi Weber la solicitarea de aplicare a Articolului 7 de sancţionare a Ungariei în Parlamentul European. (…) Am explicat un lucru, că mi se pare că este o bună doză de ipocrizie care domneşte la grupul PPE, având în vedere că liderul grupului, dl Weber, a fost la Budapesta unde s-a afişat cu mare bucurie în chip de susţinere cu premierul Ungariei, domnul Orban”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, miercuri la Parlament.

Liderul ALDE a spus că Angela Merkel, cancelarul Germaniei l-a desemnat pe Manfred Weber automat preşedintele Comisiei Europene, dacă PPE câştigă alegerile la nivel european.

„Între timp, doamna Merkel l-a desemnat pe domnul Weber l-a desemnat drept cel care conduce lista partidului care câştigă alegerile la nivel european să devină automat preşedintele Comisiei Europene. Şi de când dl Weber a fost desemnat candidat, şi-a schimbat punctul de vedere, şi a propus ca PE să voteze pentru aplicarea articolului 7 pentru Ungaria. Domnul Weber probabil vrea să îşi arate recunoştinţa pentru această desemnare şi să meargă pe o linie dură cu Ungaria. Această ipocrizie o văd şi nu pot să mă fac că nu o văd”, a completat Tăriceanu.

Parlamentul European a aprobat, pe 12 septembrie, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE.

Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă „riscul clar” de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Lansarea procedurii de sancţionare a fost aprobată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri.

Autorii rezoluţiei împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că „există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene”.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…