Acasă Extern Malaezia: Liderul opoziției anchetat pentru „știri false”

Malaezia: Liderul opoziției anchetat pentru „știri false”

Autoritățile din Malaezia îl investighează pe liderul opoziției, Mahathir Mohamad, în cadrul unei legi împotriva știrilor false, întrucât a declarat că avionul său a fost sabotat în timpul alegerilor generale care vor avea loc săptămâna viitoare, a declarat miercuri poliția, informează Reuters.

Fostul prim-ministru malaezian Mahathir Mohamad candidează din partea partidului de opoziție Alianța Speranței.

Malaezia se află în mijlocul unei campanii electorale intense în care adversarii sunt actualul premier Najib Razak și fostu premier Mahathir, în vârstă de 92 de ani.

Guvernul Najib a adoptat, în aprilie, o lege care încriminează „știrile false”, fiind una dintre primele țări care au adoptat o astfel de legislație. Criticii au afirmat că legea vizează împiedicarea disidenței și a libertății de exprimare înaintea alegerilor din 9 mai din Malaezia.

Mahathir a declarat săptămâna trecută că suspectează un sabotaj la avionul cu care urma să zboare de la Kuala Lumpur la Langkawi, pentru a-și depune candidatura, după ce pilotul a descoperit ceva daune la avion chiar înainte de a decola.

Guvernul a dispus o anchetă după care Autoritatea Aviației Civile a declarat că investigaația nu a descoperit niciun indiciu de sabotaj. Președintele Malaeziei a declarat că este greșit să se facă astfel de declarații „barbare și false” pentru câștiguri politice.

Șeful poliției din Kuala Lumpur, Mazlan Lazim, a declarat miercuri agenției Reuters că ofițerii îl investighează pe Mahathir după ce au primit o plângere.

„Am deschis o anchetă pe baza unei plângeri la poliție împotriva lui Mahathir”, a spus Mazlan.

Purtătorul de cuvânt al lui Mahathir nu a răspuns imediat la cererea de comentarii din partea Reuters.

În conformitate cu legea împotriva știrilor false, cei care încalcă legea pot fi amendați cu până la 500.000 ringgit (127.000 dolari) și condamnați la maxim șase ani de închisoare.

În această săptămână, un cetățean danez a fost condamnat pentru critici inexacte față de poliție în mass-media socială, prima persoană care urmează să fie urmărită penal în baza noii legi.

Najib este așteptat să câștige alegerile, în ciuda furiei publice asupra costurilor în creștere și a unui scandal financiar la un fond public.

Un sondaj realizat de Centrul Independent de Politici Merdeka a prezis că blocul de opoziție a lui Mahathir este probabil să câștige votul popular, iar Najib se așteaptă să păstreze puterea printr-o majoritate parlamentară.

În cadrul Constituției din Malaezia, partidul care primește cele mai multe locuri în parlament câștigă chiar dacă nu câștigă votul popular.

Criticii afirmă că șansele sunt în favoarea guvernului datorită modificărilor din luna martie la legea privind Comisia Electorală. Guvernul a declarat că, Comisia Electorală este liberă de intervenția politică.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…