Acasă Extern Catalonia amână independența

Catalonia amână independența

Declarația de independență a Cataloniei a fost semnată și suspendată.

Președintele catalan, Carles Puigdemont și alți lideri regionali au semnat o declarație de independență față de Spania. Acestea nu va fi pusă în aplicare timp de câteva săptămâni pentru a permite discuții cu guvernul de la Madrid.

Documentul cere ca, Catalonia să fie recunoscută drept „stat independent și suveran”. Declarația a fost imediat respinsă de guvernul central spaniol din Madrid.

Referendumul din 1 octombrie, din provincia nord-estică, despre care conducătorii catalani spun că au dus la un vot” da” pentru independență, a fost declarat invalid de Curtea Constituțională din Spania.

Puigdemont a declarat, marți, în Parlamentul catalan de la Barcelona, că regiunea a câștigat dreptul de a fi independentă în urma votului de la referendum unde s-a obținut un scor de aproape 90% pentru independență. Însă, 43% din catalanii anti-independență au boicotat votul prin neparticipare și au existat câteva rapoarte privind anumite nereguli.

Poliția națională a fost implicată în scene violente, deoarece catalanii nu au respectat hotărârea legată de interzicerea referendumului.

În declarația sa Puigdemont a spus: „Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să recunoască republica catalană ca stat independent și suveran”, deoarece „voința poporului” este să se desprindă de Madrid, dar a mai spus că nu dorește să „escaladeze” tensiunea din jurul problemei. „Suntem cu toții parte din aceeași comunitate și trebuie să mergem împreună. Singura cale de urmat este democrația și pacea”, a declarat el deputaților.

Dar a mai spus că, Catalonia a fost lipsită de dreptul la autodeterminare și a plătit prea mult în impozite guvernului central din Madrid. Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a răspuns la evoluțiile de marți: „Orice dialog între democrați trebuie să aibă loc în cadrul legii”. Și a mai adăugat: „După ce a dus Catalonia la cel mai mare nivel de tensiune din istoria sa, președintele Puigdemont o supune celui mai mare nivel de incertitudine. Discursul susținut astăzi de președinte… este acela al unei persoane care nu știe unde este, unde merge, și cu cine vrea să meargă”.

Primul Ministru spaniol, Mariano Rajoy, a convocat o reuniune extraordinară a cabinetului pentru această dimineață, pentru a aborda mișcările din timpul crizei.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…