Acasă Extern Catalonia: scor strâns în cursa electorală

Catalonia: scor strâns în cursa electorală

Astăzi a fost ultima zi de campanie electorală în Catalonia înaintea scrutinului electoral care va avea loc joi.

Sondajele de opinie arată că partidele pro și contra independenței sunt foarte apropiate, ceea ce înseamnă că este puțin probabil că va fi rezolvată criza politică catalană.

Președintele fugar al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat că Spania trebuie să renunțe la acuzațiile împotriva sa și a altor șefii separatiști dacă va câștiga alegerile.

O serie de sondaje de opinie publicate de cotidianul El Pais sugerează că Stânga Republicană pentru Pro-independență din Catalonia (ERC) va câștiga cu 33 de locuri, cu unul sau două locuri mai mult decât Ciudadanos (Cs), care dorește unitatea cu Spania.

Partidul JxCat pro-independență a lui Puigdemont se preconizează că va fi pe locul trei, obținând aproximativ 27 de locuri. Acest lucru ar însemna că nu va fi o majoritate parlamentară în favoarea independenței.

Puigdemont se află în exil auto-impus în Belgia, iar principalul său rival separatist, liderul CEC, Oriol Junqueras, se află într-o închisoare spaniolă.

Făcând referire le Puigdemont, Oriol Junqueras a spus că este în închisoare „pentru a face față consecințelor” și pentru că „nu mă ascund de acțiunile mele”.

Separatiștii care au dominat Parlamentul catalan au declarat independența Cataloniei pe 27 octombrie, după ce un referendum controversat a fost declarat ilegal de autoritățile de la Madrid.

Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a demis Guvernul catalan, a dizolvat Adunarea și a convocat alegeri pentru data de 21 decembrie, cu scopul de a elimina mișcarea separatistă.

Procurorii spanioli au acuzat 13 politicieni separatiști catalani de răzvrătire și răzbunare, printre care și  Puigdemont. Patru acuzați și Puigdemont au fugit în Belgia.

Vorbind la Radio Catalunya, Puigdemont a spus că este „convins că, cu voturile lor, catalanii nu vor legaliza decapitarea guvernului”. Votul de joi va arăta că „rețeta” premierului Rajoy nu va funcționat, a prezis el.

Dacă separatiștii vor câștiga alegerile și Spania va refuza să renunțe la acuzațiile din justiție împotriva separatiștilor „va arăta lipsa de respect față de democrație” a spus el.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…