Acasă Extern Retragerea surpriză a lui Putin din Siria face parte din planul său electoral

Retragerea surpriză a lui Putin din Siria face parte din planul său electoral

La câteva zile după ce și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat la președinția Rusiei, Vladimir Putin le-a spus conaționalilor săi că fiii lor se întorc acasă din războiul din Siria.

Președintele Putin a ales o modalitate foarte bună de a începe campanie electorală punând capăt unui război nepopular și costisitor.

La doar câteva zile după anunțul privind candidatura sa la președinție, Vladimir Putin a făcut, luni, o vizită surpriză în Siria, unde a ordonat retragerea majorității trupelor rusești din țară. „Vă întoarceți acasă cu o victorie, patria vă așteaptă, prietenii mei”, a spus Putin personalului militar, înainte de a-l îmbrățișa pe președintele sirian Bashar al- Assad la baza aeriană Khmeimim.

Timp de peste doi ani, Rusia a sprijinit militar regimul Assad, inversând soarta războiului și aducând succes regimului de la Damasc. Atât Putin, cât și Assad au spus că și-au îndeplinit misiunea de a eradica Statul Islamic. Anunțul surprinzător al lui Vladimir Putin a venit după vizita lui Basher al-Assad la Moscova în urmă cu două săptămâni. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit în stațiunea Soci, de la Marea Neagră.

Vladimir Putin a făcut aceste declarații la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei Conferinței de presă, de sfârșit de an, transmisă pe scară largă, la care au participat peste 1.000 de jurnaliști care au venit să asculte sumarul rezultatelor anului.

Președintele rus, va putea vorbi, acum, despre succesele din Siria, mai degrabă decât despre eșecuri sau despre momentul retragerii militare din Siria. Deși sondajele de opinie îl creditează drept învingător, cu 86% din voturi, la scrutinul din martie, anul viitor, apatia rușilor este la cote înalte.

Potrivit unui sondaj independent, realizat de Centrului Levada săptămâna trecută, 40% dintre ruși spun că nu sunt interesați să voteze în alegerile de anul viitor, un procent aproape dublu față de cel de acum zece ani. Consolidarea sprijinului în rândul unui electorat care vede același lider politic și același partid de guvernământ de aproape două decenii se dovedește dificil.

În încercarea de a atrage mai mulți alegători, Kremlinul va organiza data alegerilor pe 18 martie, când în Rusia este sărbătoare, a informat cotidianul RBC, citând surse.

O prezență scăzută la vot în alegerile parlamentare din 2015 a fost jenantă pentru Kremlin, pentru că menținerea legitimității este esențială într-o țară care se luptă cu o mișcare de opoziție condusă de tineri.

Observatorii spun că o campania electorală trebuie să strălucească într-o mare de monotonie și că șeful Kremlinului este conștient de acest lucru.

După decizia de săptămâna trecută a Comitetului Internațional al Jocurilor Olimpice de a împiedica Rusia să concureze în Jocurile Olimpice de Iarnă, organizate anul viitor în Coreea de Sud, din cauza dopajului sponsorizat de stat, Vladimir Putin a întors interdicția în favoarea sa spunând că decizia a fost „motivată politic”. Putin a arătat că este adevăratul protector al Rusiei, în fața a ceea ce Kremlinul a descris adesea drept rusofobie globală.

Acum, Putin și-a extins setul de instrumente pentru a include ieșirea din războiul din Siria. Războiul s-a dovedit nepopular: în luna august, 50% dintre rușii chestionați de Levada au declarat că Rusia ar trebui să pună capăt operațiunilor sale militare, în timp ce 30% au spus că ar trebui să le mențină. În timp ce numărul de decese a militarilor ruși în ultimului conflict străin din Afganistan, în anii 1980, era cel puțin 15 000 în decursul a 10 ani de război, în războiul din Siria, Rusia a intensificat recent nivelul secretului din jurul operațiunilor desfășurate pe teritoriul sirian.

În octombrie, Agenția de știri Reuters a relatat că numărul de victime militare rusești din Siria a fost de aproximativ 131 de militari în primele nouă luni ale acestui an, o cifră de opt ori mai mare decât cifra oficială. Rusia nu a dezvăluit niciodată numărul de personalului militar pe care l-a avut în Siria.

În urmă cu două luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că a interzis trupelor aflate în străinătate să posteze înregistrări video și de auto adeziune pe rețelele de socializare, pentru a împiedica accesul  „teroriștilor și spionilor”.  Rețelele de socializare ruse a fost inundate de mesaje neoficiale și de imagini în stil sovietic, avertizând soldații ruși despre pericolele înregistrării online.

Încheierea războiului din Siria va salva banii Rusiei, întrucât economia țării este afectată de sancțiunile internaționale și va crește popularitatea lui Vladimir Putin.

Bugetul de apărare al Rusiei a crescut constant din 2007, încercând să modernizeze cea mai mare parte a forței militare din perioada sovietică – un obiectiv care a fost în mare parte realizat. Anul trecut, cheltuielile în domeniul apărării de aproximativ 70 de miliarde de dolari au plasat Rusia pe locul trei, după Statele Unite și China. Au fost achiziționate și dezvoltate noi avioane, tancuri, nave și rachete nucleare, care costă sute de miliarde de dolari, toate acestea făcând parte din planul Rusiei de a-și reînnoi forțele armate până în 2020.

Încheierea unui conflict cu scopul de a fi reales în alegerile electorale este o tactică politică veche. În timpul războiului din Irak, George W. Bush a declarat repetat și eronat „Misiune realizată” în 2003, cu un an înainte de realegerea sa ca președinte al SUA. Barack Obama a a fost ales ca Președinte al SUA declarând că armata americană se va retrage din Irak și Afganistan.

Vladimir Putin, cu aproximativ  trei luni înainte de scrutinul electoral pe care îl va câștiga cu siguranță, pune punct războiului din Siria care i-a adus respectul compatrioților și frica adversarilor.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…