Acasă Intern Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei

Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, acuză procurorii de încălcarea independenţei judecătorilor în notele interne din cadrul DNA, unde fac referiri la soluţiile de achitări definitive, pe care le consideră netemeinice. Discuţia a avut loc la plenul CSM de miercuri.

„E vorba de aprecierile înscrise în notele de informare întocmite în baza Ordinului 213/2014, al procurorului general, în situaţia în care se pronunţă soluţii de achitare Acest raport întocmit de Inspecţia Judiciară… Ştiu că raportul a fost înaintat Secţiei pentru procurori şi că încă nu a fost pus în discuţie. (…) Din nefericire, în raportul Inspecției Judiciare, fără să dau nume de judecători, deşi nu numai judecătorii sunt amintiţi, ci şi instanţele: curţi de apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus judecătorul Gabriela Baltag, la plenul CSM de miercuri.

Este vorba despre notele procurorilor incluse în raportul Inspecţiei Judiciare întocmit în urma controlului la DNA privind achitările.

Gabriela Baltag a pus în discuţie o posibilă încălcare a independenţei judecătorilor rezultate din faptul că, unii procurori DNA au atacat dur, în rapoartele interne, judecătorii după pronuntarea unor solutii de achitare in dosare.

Gabriela Baltag a dat şi exemple prin care, spune ea, este afectată independenţa judecătorilor.

„Regăsim frecvent în multe file menţiuni din notele prin care procurorii de şedinţă vorbesc de faptul că, şi dau un exemplu: nici instanţa de fond, nici de control judiciar nu au ţinut seama de probe. (…) Soluţia definitivă este în opinia mea, discutabilă. (…) În mod greşit s-a dispus achitarea inculpatului, soluţiile de achitare dispuse de fond şi confirmată de instanţa de apel sunt netemeinice!. Cam în această modalitate sunt toate trimiterile: soluţii de achitare nelegale, netemeinice, deşi procurorul spune că hotărârea încă nu e motivată. M-am gândit cum a putut să cunoască faptul că e greşită, dacă nu se ştiu considerentele avute în vedere de instanţă? Nu avem cum să trecem cu vederea. Aş vrea să reflectaţi să găsim o soluţie pentru a nu exista o situaţie identică. (…) Ştiu că vor exista poziţii din partea unora că cererea e devreme, nimic nu e devreme când e vorba de independenţa judecătorilor”, a mai spus Baltag.

În replică, vicepreşedintele CSM, procurorul Codruţ Olaru a cerut amânarea acestei discuţii, astfel încât raportul Inspecţiei Judiciare privind achitările să fie dezbătute mai întâi în Secţia pentru procurori.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…