Acasă Extern Rusia acuză SUA de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare

Rusia acuză SUA de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare

Statele Unite au început să instaleze în România şi Polonia sisteme de rachete ofensive, prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF)*, acuză Vladimir Iermakov, şeful Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Există grave semne de întrebare referitoare la acţiunile colegilor noştri americani, acţiuni care sunt în contradicţie cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 în România şi Polonia”, a declarat Vladimir Iermakov, potrivit agenţiei Sputnik şi postului Russia Today, în cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunării Generale ONU.

Potrivit oficialului rus, Statele Unite au început în iunie instalarea în România şi Polonia a sistemelor antibalistice Aegis şi a lansatoarelor MK-41, care pot fi folosite pentru atacuri cu rachete de croazieră având rază medie de acţiune.

*Tratatul privind forțele nucleare intermediare (Tratatul INF) este denumirea  Acordului dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice privind rachetele cu rază intermediară și cu rază scurtă și acordul din 1987 între Statele Unite și Uniunea Sovietică (mai târziu statele sale succesoare din Federația Rusă). Semnat la Washington, D.C. de către președintele Ronald Reagan și Secretarul general Mihail Gorbaciov la 8 decembrie 1987, tratatul a fost ratificat de Senatul Statelor Unite la 27 mai 1988 și a intrat în vigoare la 1 iunie 1988. Tratatul INF a eliminat toate rachetele nucleare și convenționale, cu o distanță de 500-1000 kilometri (cu rază scurtă) și 1000-5500 km (intermediare) . Tratatul nu include rachetele lansate marin. Până în mai 1991 au fost eliminate 2692 de rachete, urmate de 10 ani de inspecții la fața locului.

Secretarul general Mihail Gorbaciov și Președintele Ronald Reagan, Washington, 8 decembrie 1987.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…