Acasă Diverse Julian Assange riscă 12 luni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune

Julian Assange riscă 12 luni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost găsit vinovat joi de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune în anul 2012, după un ordin de extrădare în Suedia în baza unor acuzaţii de abuz sexual, riscând 12 luni de închisoare.

Procurorii din Statele Unite au anunţat joi că l-au acuzat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, de conspiraţie pentru accesarea unor documente guvernamentale clasificate, în anul 2010, şi urmează să ceară oficial extrădarea acestuia în SUA, relatează Reuters.

În dosar mai este acuzată şi Chelsea Manning, fost analist informaţional al armatei Statelor Unite. Assange poate fi condamnat la un maxim de cinci ani de închisoare, au transmis reprezentanţii Departamentului de Stat prin intermediul unui comunicat.

Departamentul de Stat a confirmat faptul că a iniţiat cererea de extrădare pentru Assange, „în legătură cu o acuzaţie federală de conspiraţie pentru intruziune în computerele unei reţele guvernamentale folosite pentru stocarea documentelor clasificate”.

Marea Britanie a garantat că Julian Assange nu va fi extrădat în nicio ţară care permite pedeapsa cu moartea, la cererea preşedintelui Ecuadorului, Lenin Moreno. Alan Duncan, adjunct al ministrului britanic de Externe, a transmis că Assange nu va fi extrădat în Statele Unite dacă există posibilitatea condamnării la moarte.

Un avocat suedez, reprezentant al persoanei care l-a acuzat pe Assange de abuz sexual, a transmis că va iniţia o procedură de redeschidere a investigaţiei. Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp.

Un expert ONU va solicita acces la Julian Assange

Un expert privind dreptul la viaţă privată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite va solicita Marii Britanii acces la fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pentru a investiga dacă i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată, relatează Reuters.

Joe Cannataci, raportor special ONU pentru dreptul la viaţă privată, a transmis prin intermediul unui comunicat că plănuieşte să ceară unui magistrat spaniol acces la ceea ce el numeşte „dovezi noi privind încălcarea dreptului la viaţă privată al lui Assange”, care s-ar putea afla în posesia magistratului.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de autorităţile britanice după şapte ani petrecuţi în Ambasada Ecuadorului din Londra, au anunţat joi reprezentanţii poliţiei.

Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, însă autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe Assange după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…