Acasă Intern Judecători noi la CCR: Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga

Judecători noi la CCR: Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga

Camera Deputaţilor a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie. La rândul său, Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

PSD l-a propus pe şeful Secţiei Speciale, Gheorghe Stan, pentru postul de judecător al Curţii Constituţionale deţinut în prezent de Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi. Ioan Cupşa a obţinut 63 de voturi „pentru”, iar Vlad Ştefan, propus de USR doar 25 de voturi „pentru”. Deputaţii şi-au exprimat opţiunea pe buletine de vot care au fost înscrise numele celor trei candidaţi propuşi de partide.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor adoptase raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de judecător al CCR. Pentru acest post s-au înscris şeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupşa şi avocatul Vlad Ştefan, propus de USR.

La Senat, Cristian Deliorga a fost ales cu 70 de voturi ”pentru” și 34 ”împotrivă”

Deputatul PNL Daniel Fenechiu a avut 24 voturi „pentru” şi 80 „împotrivă”, iar Mircea Ursuţă, propus de USR, a obţinut 10 „pentru” şi 94 de voturi „împotrivă”.

Anterior votului din plenul Senatului, Comisia juridică a adoptat raport favorabil pentru toţi candidaţii la postul de judecător al CCR. În cadrul audierii, acesta a spus că el a ales PSD pentru că are cel mai numeros grup în Parlament. Deliorga a precizat că nu avut întâlniri cu social-democraţii, doar a depus documentele.

Cristian Deliorga, fost procuror, a fost chestionat de membrii Comisie dacă un procuror ar trebui să devină magistrat.

„Am făcut parte din comisiile care au lucrat la legile justiţiei. la acea vreme eram procuror. Discuţiile au fost intense. Am susţinut ca procurorul să fie magistrat. Procurorul trebuie să fie magistrat. Din 2011 sunt judecător la Constanţa. În aceşti 36 de ani de magistratură în Constanţa, nu am făcut altceva decât să încerc să aplic legislaţia în conformitate cu normele CCR”, a spus Deliorga.

Acesta a precizat că majoritatea deciziilor CCR din ultima perioadă au fost de interpretare.

„Avalanşa foarte mare a sesizărilor la CCR a determinat CCR să aibă un volum foarte mare de activitate. Este posibil ca la această avalanşă să existe anumite motivări, dar deciziile Curţii în marea lor majoritate din ultima perioadă sunt de interpretare”, a afirmat candidatul pentru funcţia de judecător CCR.

Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…