Acasă Extern Bolivia se judecă la C.I.J. pentru acces la ocean

Bolivia se judecă la C.I.J. pentru acces la ocean

Președintele bolivian Evo Morales a sosit luni la Haga pentru deschiderea audierilor la Curtea Internațională de Justiție, unde țara sa latino-americană încearcă să forțeze Chile să-i acorde acces la Oceanul Pacific.

Bolivia a cerut instanței să oblige țara vecină, Chile, să intre în negocieri cu privire la această chestiune, asupra căreia a depus plângerea în 2013.

Bolivia, care a pierdut teritoriul de coastă în timpul unui război din secolul al XIX-lea, susține că Chile nu și-a respectat ulterior promisiunile și obligațiile diplomatice în temeiul dreptului internațional de a negocia despre „accesul suveran” – un coridor și port la ocean sub controlul său.

În prezentarea argumentelor avocații bolivieni au afirmat că țara nu cere „instanței să se pronunțe asupra modului în care ar trebui să fie aranjat accesul suveran … ci pur și simplu (pentru a se asigura) că Chile se va întoarce la masa negocierilor cu bună-credință”

„De 150 de ani, Bolivia a suferit nedreptatea istorică de a-i fi închisă ieșirea la mare”, a declarat avocatul Eduardo Rodriguez Veltze, adăugând că Chile a făcut multe promisiuni „de a reconecta Bolivia la mare”.

Chile trebuia să răspundă marți la aceste argumente.

Bolivia are în prezent acces la Pacific prin porturile din Chile, însă trebuie să plătească taxe. Chile susține că problema a fost rezolvată de tratatul de pace din 1904 după războiul Pacificului, care a stabilit limitele actuale.

În 2015, instanța a constatat că este competentă în acest caz, în ciuda opoziției chiliene.

Bolivia, care păstrează încă o flotă marină, dorește un coridor la mare pentru a-și spori exporturile de gaze naturale și minerale. Chile susține că Bolivia are deja acces în condiții favorabile.

Argumentele vor fi prezentate până la 28 martie. Apoi, judecătorii vor delibera timp de mai multe luni înainte de a stabili data deciziei.

Curtea Internațională de Justiție este cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru disputele dintre națiuni. Hotărârile sale sunt obligatorii și nu pot fi contestate, deși unele țări refuzat ocazional.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…