Acasă Intern Cine sunt judecătorii ÎCCJ din dosarul lui Dragnea

Cine sunt judecătorii ÎCCJ din dosarul lui Dragnea

Liviu Dragnea a aflat vineri noul complet, C1, de 5 judecători. Magistrații vor judeca apelul în dosarul DGASPC în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Tragerea la sorți a fost făcută după o decizie a CCR asupra legii privind organizarea judiciară.

Completul 1 în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ) este format din Rodica Cosma, Horia Valentin Șelaru, Cristina Simona Neniță, Francisca Maria Vasile și Ioana Alina Ilie.

Supleanți vor fi Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera și Săndel Macavei.

Cristina Simona Neniță a făcut parte și din completul care judeca inițial apelul lui Liviu Dragnea privind condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare.

Francisca Vasile, judecătoarea care a decis redeschiderea unei părți din dosarul Tel Drum, închis în 2013. Dosarul a fost deschis doar pentru infracțiunea de abuz în serviciu și deocamdată pentru faza de „in rem” a urmăririi penale, adică sunt vizate faptele.

La acest complet sunt dosarele în apel în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Cristian Rizea și Sebastian Ghiţă (dosarul în care sunt implicaţi şefi de parchete şi poliţie din Prahova).

Rodica Cosma, de-a lungul timpului a dat decizii în multe dosare importante, unele fiind controversate, potrivit unui articol HotNews din 2014:

  • decizia de eliberare a lui Radu Mazăre din arest și anchetarea lui sub control judiciar;
  • opinie separată în dosarul schimbului de terenuri cu MApN; a susținut achitarea lui Gigi Becali;
  • l-a condamnat pe Gigi Becali în dosarul „Valiza”;
  • l-a achitat pe fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu, alături de alți doi judecători;
  • a condamnat-o pe fond pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL;
  • a judecat unul din dosarele Zambaccian ale lui Adrian Năstase, însă nu a făcut parte din completul care a dat decizia definitivă;
  • a făcut parte din completul care a decis condamnarea definitivă a fostului senator PSD Cătălin Voicu;
  • completul din care a făcut parte Rodica Cosma a decis că Victor Ponta nu poate fi anchetat pentru presupusul plagiat din lucrarea sa de doctorat. Magistrații au decis însă doar asupra anchetării, nu dacă fostul premier a plagiat sau nu;
  • a redeschis ancheta în dosarul Revoluției;
  • alături de Simona Cristina Neniță și o altă judecătoare, a anulat condamnarea primarului din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău la 3 ani și 6 luni de închisoare și au dispus rejudecarea.

Simona Cristina Neniţă este singurul magistrat care a rămas din fostul complet, și care, potrivit surselor G4Media.ro, se află sub influența liderului PSD prin intermediul Liei Savonea, fosta şefă a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM.

Simona Cristina Neniță este soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al senatorului PSD Cătălin Voicu – condamnat pentru corupție.

Ceilalți trei judecători din completul liderului PSD se află în afara sferei de influență a Liei Savonea și, implicit, a lui Liviu Dragnea, conform sursei citate.

Ioana Ilie a fost unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Adrian Năstase în 2012.

Francesca Vasile este un magistrat bine pregătit și independent, care provine de la Curtea de Apel Bucureşti, dar din facțiunea adversă lui Savonea.

Șelaru Valentin Horia a fost procuror și a avut funcția de șef al secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General în perioada când procuror general al României era Laura Codruța Kovesi. Printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…