Acasă Intern Augustin Zegrean despre miza amânării de la CCR: Faptele în dosarul lui Dragnea se vor prescrie

Augustin Zegrean despre miza amânării de la CCR: Faptele în dosarul lui Dragnea se vor prescrie

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat pentru Digi24.ro că miza deciziei pe care CCR a amânat-o până vinerea viitoare ar putea avea legătură cu ultimul termen de judecată în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman:

”Anularea tuturor sentințelor date de completurile de trei judecători și o amnistie mascată prin prescrierea răspunderii penale, printre care și faptele din dosarul în care este judecat Liviu Dragnea”, a spus Augustin Zegrean.

Întrebat dacă se va aplica retroactiv decizia CCR în cazul în care luni s-ar da o sentință în dosarul angajărilor fictive, iar vineri, CCR va admite contestația depusă de Florin Iordache împotriva completurilor de 3 judecători de la ICCJ, Augustin Zegrean a răspuns:

„Păi asta se vrea, să se aplice retroactiv, cum au făcut și în situația completurilor de 5 care au fost declarate ilegale și s-au reluat procesele. Ei asta vor!

Judecătorul care judecă luni procesul pe fond nu este obligat să aștepte decizia CCR de vineri, deci, în situația ipotetică în care ar fi pronunțată o condamnare, persoana respectivă ar merge în arest. Și chiar dacă CCR dă o decizie favorabilă pe 19, ea intră în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial, după ce va exista o motivare publicată în Monitorul Oficial, mai durează o perioadă”, a explicat fostul președinte al  CCR.

„Problema este că dacă CCR va da sentința favorabilă, toate dosarele judecate din 2003 încoace, am auzit că sunt 170, vor fi redeschise și faptele sunt prescrise deja. În cele mai multe dosare, faptele sunt prescrise deja. Și în dosarul angajărilor de la Teleorman se vor prescrie. Dosarele trebuie rejudecate, se constată că răspunderea penală s-a prescris, și gata! Și după aceea vor cere și despăgubiri pentru că au fost încarcerați abuziv”, a spus Zegrean, care a subliniat că CCR ar fi trebuit să respingă sesizarea lui Florin Iordache „de pe scaun”, adică din capul locului.

„Nu e în regulă să se admită această contestație, ar fi trebuit să o declare inadmisibilă pe procedură, pentru că legea spune clar că poate fi depusă doar de președintele Camerei Deputaților și ea a fost făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților”, a completat Augustin Zegrean.

Liviu Dragnea a invocat deja, prin avocaţii săi, nelegalitatea modului în care sunt judecate cazurile de corupţie la Înalta Curte de Casație și Justiție. A făcut acest lucru în etapa finala a dosarului în care este condamnat, în prima instanţă, pentru instigare la abuz în serviciu.

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare de un complet format din trei judecători de la Secţia penală a ÎCCJ.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…