Acasă Economie Independența Cataloniei

Independența Cataloniei

Guvernul spaniol a emis un decret care facilitează relocarea sediilor juridice a companiilor spaniole cu capital de stat, din Catalonia. Astfel, companiile cu capital de stat se pot reloca fără acordul acționarilor.

CaixaBank, unul dintre cei mai mari creditori spanioli din regiune, a decis să-și mute sediul din Barcelona în orașul Valencia. Banca a declarat că a luat decizia „ca urmare a situației politice și sociale actuale din Catalonia”

Sabadell, o altă bancă spaniolă importantă, a decis joi să își mute reședința legală în altă parte în Spania.

Ministerul economiei a declarat că decretul a fost emis la cererea companiilor „în fața dificultăților care au apărut în desfășurarea normală a activității lor”.

Andrea Schaechter, reprezentantul Spaniei din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI), a declarat că tensiunile din Catalonia ar putea afecta deciziile de încredere și de investiții.

Cu toate acestea, FMI și-a menținut neschimbate previziunile de creștere pentru Spania, 3,1%. Pentru 2017.

Sabadell, este a doua cea mai mare bancă din Catalonia și cea de-a cincea cea mai mare din Spania, a declarat că dorește să opereze „sub supravegherea Băncii Centrale Europene și a regulamentelor Autorității bancare europene”, care ar fi eliminată dacă Catalonia va declara independența.

Uniunea Europeană a declarat că nu va recunoaște independența Cataloniei, ceea ce însemnă că noul stat nu va fi supus normelor UE.

Catalonia în cifre:

16% din populația spaniolă locuiește în Catalonia,

19% din PIB-ul Spaniei este produs în Catalonia,

25,6% din exporturile Spaniei provin din Catalonia,

20,7% din investițiile străine în Spania se îndreaptă către Catalonia.

Catalonia reprezintă 1/5 din economia spaniolă, are fabrici ale marilor companii precum Volkswagen și Nestle și port pentru cel mai rapid transport maritim din Europa.

Volkswagen a fost nevoită să oprescă pentru puțin timp o linie de producție pentru Seat, când protestele au întrerupt furnizarea pieselor. Opririle au afectat, producția la fabrica de cafea instant a Nestle din Girona.

Catalan Business Lobby a declarat că este extrem de preocupat de perspectiva independenței Cataloniei și a cerut liderilor ambelor părți să organizeze discuții.

Producătorul vopselelor olandeze Akzo Nobel, care are mai multe fabrici în Catalonia, a declarat că monitorizează evoluțiile.

Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat sesiunea de luni a Parlamentului catalan, în încercarea de a preveni posibila forțare a independenței.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…