Acasă Cultură Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, numit şi „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a anunţat venirea lui Iisus Hristos, este celebrată pe 7 ianuarie şi marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.

După ziua de Bobotează, celebrată pe 6 ianuarie, este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”.

Sfântul Ioan Botezătorul l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, la un ospăţ de ziua lui, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezatorul ca răsplată.

Obiceiul ”Udatul Ionilor”

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari.

În Transilvania, cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Cel mai sărbătorit sfânt

Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai cinstit dintre sfinții creștini având patru zile de sărbătoare în decursul unui an bisericesc, pe lângă ziua de 7 ianuarie mai sunt trei sărbători dedicate acestuia: zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie),  şi tăierea capului (29 august). La acestea putem adăuga încă două sărbători datorate Sfântului Ioan Botezătorul: Ajunul Bobotezei și Boboteaza.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …