Acasă Cultură Ierusalim: Biserica Sfântului Mormânt închisă pentru protest fiscal

Ierusalim: Biserica Sfântului Mormânt închisă pentru protest fiscal

Liderii bisericii din Ierusalim au închis Biserica Sfântului Mormânt duminică, în semn de protest față de noua politică fiscală israeliană și de un Proiect o lege pentru exproprierea a terenurilor,  aceste demersuri fiind considerate un atac fără precedent asupra creștinilor din Țara Sfântă.

După mișcarea de protest, un comitet israelian a întârziat cu o săptămână examinarea planificată duminică a unui proiect de lege care ar permite statului Israel să exproprieze terenurile din Ierusalim vândute de biserici firmelor imobiliare private în ultimii ani.

Scopul declarat al proiectului de lege este de a proteja proprietarii de case împotriva posibilității ca societățile private să-și extindă contractele de închiriere a terenurilor pe care stau casele sau apartamentele lor.

Bisericile greoco-ortodoxe, catolice și armene sunt proprietari majoritari în oraș. Ei spun că o astfel de lege ar face mai greu pentru ei să găsească cumpărători pentru terenurile deținute de biserici – vânzări care ajută la acoperirea costurilor de exploatare a instituțiilor religioase.

„Acest proiect de lege dezonorant … dacă este aprobat, ar face posibilă exproprierea terenurilor bisericilor”, au declarat Theophilos III – Patriarhul Ierusalimului, Francesco Patton – Custode în  Țăra Sfintă și Nourhan Manougian, Patriarhul armean al Ierusalimului.

Rachel Azaria, parlamentar israelian și inițiator al proiectului de lege, a declarat că a fost de acord să întârzie discuția comisiei cu o săptămână pentru a „lucra cu bisericile” în încercarea de a rezolva disputa.

Protestele bisericilor vizează, de asemenea, anularea recentă de către municipalitatea din Ierusalim a unei scutiri de taxe care a fost acordată proprietăților comerciale bisericești din oraș.

„Acest lucru ne aduce aminte de toate legile de natură similară care au fost adoptate împotriva evreilor în perioadele întunecate din Europa”, au spus liderii bisericii.

Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, a declarat pe Twitter că este ilogic să se aștepte ca proprietățile comerciale deținute de biserică, inclusiv hotelurile și întreprinderile de vânzare cu amănuntul, să continue să beneficieze de statutul de scutire de taxe.

„Vreau să clarific: nu vorbim de case de cult, care vor fi totuși scutite de impozitul pe proprietate, potrivit legii”, a scris primarul Ierusalimului.

Pelerinii de la Biserica Sfântului Mormânt și-au exprimat dezamăgirea că au găsit ușile închise.

„Sunt foarte supărat. Este pentru prima oară când vin și am făcut un efort mare pentru a ajunge aici și acum găsesc biserica închisă „, a declarat Marine Domenech venită din Lille, Franța.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…