Acasă Cultură Simbolul OUĂLOR ROȘII, tradiție și semnificații

Simbolul OUĂLOR ROȘII, tradiție și semnificații

Simbolistica ouălor de Paști a apărut înainte de nașterea lui Isus Hristos, în timpuri străvechi. Oul era oferit în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reinnoirii naturii. Obiceiul vopsirii ouălor era practicat de chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.

Obiceiul colorarii ouălor s-a transmis creștinilor și este înca practicat mai ales la popoarele Europei și Asiei. În timpul Imperiului Roman, obiceiul ouălor roșii a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolica motivelor și perfecțiunea realizării.

Folclorul conserva mai multe legende creștine care explica de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează ca Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, vazand că ouale s-au înroșit, a spus celor de fata: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de rastignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.

Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care a curs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Ciocnitul oualor semnifică sacrificiul Domnului Isus Hristos și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei, bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se raspunde “Adevărat a înviat”.

În satele românești, în dimineața din duminica Paștelui, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apă nouă sau apă neîncepută (apa care se scoate din fântână la revărsarea zorilor) în care pun un ou roșu, având credința că astfel vor fi tot anul frumoși și sănătoși ca un ou roșu. După consumarea ouălor, cojile roșii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel că pământul va da rod bun.

În tradiția populară românească, oul roșu de Paști ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtator de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …