Acasă Cultură Scriitori români la Festivalul „Puls Literatury” de la Łódź, Polonia

Scriitori români la Festivalul „Puls Literatury” de la Łódź, Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia va participa, pentru al doilea an consecutiv, la Festivalul Internațional „Puls Literatury” (Pulsul Literaturii) de la Łódź, printr-o serie de evenimente având în centru literatura română. Festivalul se desfășoară în perioada 1-9 decembrie.

Publicul polonez este invitat la trei evenimente românești, cuprinse în programul din acest an.

Primul dintre ele, în data de 2 decembrie, va fi o întâlnire cu poetul și traducătorul Jakub Kornhauser și lansarea versiunii poloneze a volumului Vampirul pasiv, de Gherasim Luca; volumul va fi prezentat în premieră la Łódź și a apărut, în traducerea lui Jakub Kornhauser, la Institutul Mikołowski, care inițiază o serie de avangarda poetică românească (va continua cu Vasco da Gamma și alte poheme, de Gellu Naum).

În data de 3 decembrie, publicul se va întâlni cu Filip Florian și cu cel mai nou roman al scriitorului tradus în limba polonă, Toate bufnițele. În perioada 30 noiembrie-4 decembrie, Filip Florian se află într-un turneu de promovare a cărții în Polonia. La discuția moderată de criticul Maciej Robert va fi prezentă, de asemenea, traducătoarea cărții, Radosława Janowska-Lascar.

Cea de-al treilea eveniment cu participare românească din Festival va fi o întâlnire cu poetele Svetlana Cârstean (România) și Athena Farrokhazd (Suedia), sub semnul Nord-Sud, tema principală a Festivalului, moderată de traducătoarea Justyna Czechowska.

În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, Svetlana Cârstean a lansat în Suedia un volum comun de poezie-eseu, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. În 2016, cartea a apărut în limba română la Editura Nemira. Publicul Festivalului de la Łódź va putea asculta, în premieră poloneză, versuri de Svetlana Cârstean, traduse special pentru eveniment de Joanna Kornaś-Warwas.

Festivalul „Puls Literatury” a fost înființat în anul 2007 din inițiativa Uniunii Scriitorilor Polonezi, Filiala Łódź. În prezent, Uniunea colaborează în organizare cu Casa Literaturii din Łódź. Festivalul are loc la finalul fiecărui an (sfârșit de noiembrie – început de decembrie) și durează până la două săptămâni. Printre cele mai importante elemente ale manifestării amintim finala Concursului Național de Poezie pentru volume de debut, evenimentele legate de Concursul Național de Proză Poetică și Gala Premiilor Tuwim, ai cărei laureați sunt nume sonore ale literaturii poloneze: 2017 – Ewa Lipska, 2016 – Michał Głowiński, 2015 – Jarosław Marek Rymkiewicz, 2014 – Hanna Krall, 2013 – Magdalena Tulli. Evenimentelor literare li se alătură concerte, spectacole de teatru și expoziții.

Prezența scriitorilor români la Łódź și realizarea evenimentelor din Festival sunt posibile cu sprijinul Sabrei Daici, directorul ICR Varșovia, și al Casei Literaturii din Łódź.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …