Acasă Tehnologie Nano-cristale metalice hibride pentru curățarea gazelor cu efect de seră

Nano-cristale metalice hibride pentru curățarea gazelor cu efect de seră

Dr. J. J. Richardson și echipa sa de studiere a nano-materialelor numite Cadre metalice-organice, care sunt considerate clasa cea mai rapidă și cea mai inovatoare de materiale din chimie.

„Sunt deosebite pentru că au spații goale uriașe în ele, astfel încât să poată acționa ca un nano-burete sau nano-sită”, a explicat J.J. explica. Calitatea lor spongioasă înseamnă că MOF-urile pot fi utilizate atât pentru extragerea, cât și pentru furnizarea de substanțe – de exemplu, eliminarea gazelor cu efect de seră din combustibilii fosili sau în industria medicamentelor.

„În mod normal, cristalele au defecte în ele … și astfel NASA a vrut să vadă cum acestea cresc în condițiile perfecte ale spațiului cosmic”, a spus J.J.

„Cand creștem cristalele, acestea pot crește în orice direcție foarte curat și uniform”. Deoarece găsirea unui mediu de gravitate redusă în care să experimentăm poate fi dificilă la sol, am apelat la singura optiune logica: skydiving.

Experimentul  efectuat la 4.200 de metri deasupra Melbourne, Australia, ar putea revoluționa modul în care ne curățăm gazele cu efect de seră ( vezi video):

„Am fost în cădere liberă timp de aproximativ 30 de secunde”, își amintește el. „Am avut doi băieți la sol care au alergat, au cules mostrele, le-au spălat pentru a opri creșterea cristalului astfel încât am obținut modele. A fost un experiment foarte bun și decisiv: gravitatea scăzută a generat cristale mai mari și mai perfecte”, a argumentat J.J.

MOF-urile sunt considerate materiale miraculoase, deoarece structurile lor cristaline personalizabile produc suprafețe uriașe. Cu cât este mai mare MF, cu atat are mai mult potențial de depozitare și de catalizare. De aceea, aceste materiale își pot găsi aplicabilitatea la orice, de la captarea dioxidului de carbon, până la fotosinteza artificială, la baterii și la electronica de ultimă generație.

„Cristalele mari, perfecte sunt importante pentru viața de zi cu zi, pentru produsele farmaceutice, pentru energie … astfel încât această cercetare are potențial impact asupra tuturor”, a spus cercetătorul J.J. . Richardson.

„Lucrul bun cu unele dintre cercetările la care lucrăm este că vor ajuta întreaga lume, nu numai foarte mici ale societății. Și chiar vrem să avem un impact amplu, pozitiv”, a mai spus J.J.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …