Acasă Mediu Schimbările climatice amenință speciile din Europa

Schimbările climatice amenință speciile din Europa

Schimbările climatice au declanșat deja schimbări în răspândirea speciilor în multe părți ale lumii. Se așteaptă ca impactul să crească în viitor, însă câteva studii au vizat o înțelegere a bazei regionale privind vulnerabilitatea speciilor.

În Uniunea Europeană s-au efectuat studii cu privire la impactul schimbărilor climatice până sfârșitul secolului XXI.

Lista roșie europeană a speciilor amenințate

Lista roșie identifică speciile care sunt amenințate cu dispariția la nivel european (Pan-Europa și Uniunea Europeană), astfel încât să se poată lua măsuri adecvate de conservare pentru a fi  îmbunătățit statutul acestora.

Finanțat de Comisia Europeană din 2006, Programul ”Lista roșie europeană” este cuprins în Programul Global al Speciilor IUCN în colaborare cu Comisia pentru Supraviețuirea Speciilor.

Până în prezent, au fost evaluate 10.810 de specii, inclusiv toate speciile de vertebrate (mamifere, amfibieni, reptile, pasari si pesti), libelulele, fluturi, albine, moluște terestre, gândaci și plante saproxilice.

Lista roșie europeană oferă o imagine de ansamblu a riscului privind dispariția unor specii și contribuie la orientarea deciziilor politice cu privire la acțiunile necesare pentru conservare.

Grupuri de specii:

Amfibieni

Lista roșie a amfibienilor cuprinde rezultatele pentru 85 de specii native de amfibieni din Europa. Aproape un sfert din aceste specii sunt amenințate cu dispariția la nivel european ca urmare a amenințărilor ce includ pierderea habitatelor, fragmentarea și degradarea, poluarea, schimbările climatice și speciile străine invazive.

Albine

Lista roșie cuprinde rezultatele pentru toate speciile de albine din Europa, respectiv 1.965 de specii.

9,2% din specii sunt amenințate cu dispariția la nivel european din cauza pierderii habitatelor ca urmare a intensificării agriculturii (de exemplu, schimbări în practicile agricole, inclusiv utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor), dezvoltarea urbană, frecvența crescută a incendiilor și schimbările climatice.

Păsări

Din totalul de 533 de specii de păsări din Europa, aproximativ 13% sunt amenințate cu dispariția ca urmare a schimbării practicilor de utilizare a terenurilor, a speciilor invazive și a speciilor străine, dar și datorită uciderii ilegale a acestora.

Fluturi

Aproximativ 9% din specile indigene de fluturi din Europa sunt amenințate cu dispariția datorită degradării habitatelor ca urmare a  schimbărilor în gestionarea agriculturii.

Libelule

Studiul cuprinde 137 de specii native de libelule. Aproximativ una din șapte sunt amenințate cu dispariția la nivel european. Una dintre cele mai importante amenințări este uscăciunea habitatului acestora din cauza temperaturilor tot mai ridicate și a aerului uscat, combinate cu extracția intensivă a apei pentru consum și pentru irigarea terenurilor agricole.

Insecte

Din 194 specii studiate, 19,9% dintre ele sunt amenințate cu dispariția la nivel european, în principal datorită urbanizării și infrastructurii, intruziunilor și perturbațiilor umane, poluării și a modului de gestionare a apei.

Pești de apă dulce

Cel puțin 37% din speciile de pești de apă dulce din Europa sunt amenințate cu dispariția. Printre amenințările majore se numără creșterea secetei din cauza schimbărilor climatice, a poluării și a introducerii unor specii străine. Alte amenințări importante sunt pescuitul excesiv, în special în râurile mari din Europa de Est și creșterea masivă a construcțiilor de baraj care conduc la întreruperea conectivității fluxului și la modificarea totală a habitatelor de curs.

Lăcuste și greieri

28,5% din speciile indigene de lăcuste și greieri sunt amenințate în Europa, și 30,6% în UE.  Pierderea habitatelor, degradarea și fragmentarea ca urmare a intensificării utilizării terenurilor agricole reprezintă o amenințare majoră pentru speciile Orthoptera europene.

Alte amenințări importante sunt frecvența crescândă a incendiilor, dezvoltarea turistică și urbanizarea, schimbările climatice, împădurirea și gestionarea intensivă a pădurilor, regulile de drenaj și fluviale, activitățile recreative, defrișările, exploatările de calcar și escavările de nisip, precum și speciile invazive.

Mamifere

Din 2.313 de specii de mamifere din Europa, aproape unul din șase mamifere  (15%) sunt amenințate, iar alte 9% sunt aproape de a se califica pentru situația de dispariție.

Pierderea habitatelor și degradarea reprezintă cea mai mare amenințare pentru mamiferele terestre din Europa, în timp ce problema principală pentru mamiferele marine este mortalitatea accidentală, poluarea și supraexploatarea.

Pești marini

Lista roșie europeană a peștilor marini cuprinde rezultatele pentru toate speciile de pești marini nativi din Europa, respectiv 1.220 de specii.

7,5% din specii sunt amenințate cu dispariția la nivel european datorită pescuitului excesiv, dezvoltării economice de pe coastele marine, producției de energie, extracțiilor din subsolul mărilor și a poluării.

Plante medicinale

Din cele 400 de specii de plante medicinale existente în Europa (pentru care există date suficiente), 2,4% sunt amenințate cu dispariția ca urmare a colectării plantelor din sălbăticie și a agriculturii (creșterea animalelor, culturile anuale și perene nelemnoase și plantarea forestieră).

Deși nivelul de amenințare este în prezent scăzut, datele pentru multe dintre specii lipsesc și studiul recomandă monitorizarea recoltării și a comerțului.

Moluște nemarine

Aproximativ 44% din moluștele de apă dulce și 20% din moluștele terestre selectate sunt amenințate cu extincția la nivel european ca urmare a amenințărilor care includ poluarea, barajele și extracția apei (în special pentru agricultură și pentru băut) pentru ecosistemele de apă dulce și pentru urbanizare, agricultură și activități recreative.

Reptile

Rezultatele însumează 151 de specii native de reptile terestre și de apă dulce din Europa. Aproximativ o cincime din aceste specii sunt amenințate cu dispariția ca urmare a amenințărilor care includ pierderea habitatelor, fragmentarea și degradarea solului, poluarea, supraîncărcarea și persecuția deliberată.

Gândacul saproxilic

Rezultatele publicate în 2018 cuprind aproximativ 700 de specii de gândaci saproxilieni europeni. În general, 18% din specii sunt considerate amenințate în Europa. Principala amenințare la adresa acestei specii este dispariția copacilor bătrâni în peisajele europene.

Aproape 11% din aceste specii sunt amenințate cu dispariția la nivel european ca urmare a amenințărilor care includ pierderea habitatelor și degradarea datorată exploatării forestiere și recoltării lemnului, extinderii și intensificării agriculturii, extinderii urbane, incendiilor forestiere și schimbărilor climatice.

Dispariția la scară continentală a copacilor bătrâni este o cauză de îngrijorare considerabilă.

Plante vasculare

În total au fost evaluate 1.826 specii de plante vasculare inclusiv specii acvatice. Cel puțin 467 specii sunt amenințate cu dispariția. Principalele amenințări sunt creșterea animalelor, activitățile recreative, turismul și dezvoltarea urbană, colectarea plantelor sălbatice, speciile străine invazive, modificările naturale ale sistemului și poluarea.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …