Acasă Intern Premierul Dăncilă anunţă adoptarea OUG care va reduce TVA de la 9 la 5% pentru produsele  bio și tradiţionale

Premierul Dăncilă anunţă adoptarea OUG care va reduce TVA de la 9 la 5% pentru produsele  bio și tradiţionale

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta, marţi, o ordonanţă de urgenţă care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate şi reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale.

„În şedinţa de azi (marţi – n.r.) discutăm un act normativ cu beneficii importante. Avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de calitate. Vom reduce Tva de la 9 la 5% pentru aceste alimente, respectiv produse montante, tradiţionale. Prin diminuarea cotei de TVA contribuim la reducerea preţului acestor produse şi încurajăm oamenii să consume produse sănătate”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a precizat că ordonanţa de urgenţă reglementează şi contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate, prin care vor fi eliminate inechităţi pentru circa 600.000 de români.

„Acordăm în perioada 2015-2017 venituri lunare sub salariul mediu brut pe ţară să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate. Practic extindem facilitatea aplicată în 2018, anulând obligaţia de plată a contribuţiei de sănătate. Astfel vom elimina inechităţi pentru aproximativ 600.000 de români. Prelungim termenul de acordare a bonificaţiilor pentru persoanele care plătesc anticipat contribuţiile de asigurare şi sănătate. Termenul este de 27 de zile de la intrarea în vigoarea a OUG. Cei care vor plăti în avans contribuţiilor vor benefica de o reducere de 10%. E o măsură de care vor beneficia aproximativ un milioane de români”, a conchis Viorica Dăncilă.

Ministerul Finanţelor Publice a pus, miercurea trecută, în dezbatere pe site-ul instituţiei, ordonanţa de urgenţă care prevede scăderea TVA la alimente şi care reglementează plata contribuţiilor de sănătate.

Potrivit proiectului iniţiat de MFP, o primă măsură priveşte eliminarea inechităţilor rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.

O a doua măsură priveşte modificarea termenului de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuţii, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuţiei aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecinţa punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificaţiei, independent de voinţa acestora, în condiţiile în care OUG nr. 89/2018 condiţionează acordarea bonificaţiei de plata contribuţiei până la 31 martie 2019.

Pentru plata cu anticipaţie a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificaţii de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

De asemenea, actul normativ propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

În ceea ce priveşte TVA, OUG propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…