Acasă Intern Se schimbă CĂRȚILE DE IDENTITATE – vor avea CIP, amprente și vor fi obligatorii de la vârsta de 12 ani

Se schimbă CĂRȚILE DE IDENTITATE – vor avea CIP, amprente și vor fi obligatorii de la vârsta de 12 ani

România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din august 2021, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne, care supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, prin care se creează cadrul legal naţional astfel încât actele româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE. Noua carte de identitate va avea CIP și va fi obligatorie de la vârsta de 12 ani și opțional de la naștere.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu la vârsta de 12 ani şi chiar înainte, opţional, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Noile acte de identitate urmează să beneficieze de elemente de securitate sporită şi vor permite cetăţenilor să accese servicii ale administraţiei publice fără a se mai prezenta la ghişeu.

Totodată, cartea de identitate electronică va avea şi funcţionalitatea de card de sănătate.

Prin intermediul noului act de identitate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va există opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple. Aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Cât va costa noua carte de identitate?

Cetățenii ar putea plăti pentru noile cărți de identitate sume ce variază între 15 și 40 de euro, acesta fiind costul practicat de celelalte state ale UE care emit astfel de cărți de identitate. Autoritățile române vor ca prețul să fie spre limita minimă.

„În ceea ce privește costurile, la acest moment sunt necesare niște dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanță supus transparenței decizionale face tocmai acest lucru – permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să inițieze procedurile de achiziție publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea și costurile totale”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), conform Mediafax.

„Este emis cu costuri care variază între 15 și 40 de euro. România nu poate să depășească o astfel de limită. Ne îndreptăm către limita minimă”, mai explică Giulescu.

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carților electronice de identitate, acestea urmând să conțină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …