Acasă Extern Ce funcție va avea Putin după plecarea de la Kremlin?

Ce funcție va avea Putin după plecarea de la Kremlin?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în discursul său anual adresat parlamentului, la 15 ianuarie 2020, a prezentat un plan de reformă politică a structurii de putere înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Vladimir Putin a lămurit, în esență, că NU va candida pentru un nou mandat la președinția țării și NU vizează funcția de premier.

În discursul său Vladimir Putin  a arătat că vizează o reformă constituțională care va reconfigura structura puterii politice a Rusiei, el urmând să devină garantul și arbitrul planului de reformă.

După reformarea structurii politice, următorul președinte al Rusiei va rămâne în centrul puterii, dar NU va moșteni puterea și influența lui Putin, întrucât atribuțiile constituționale ale acestuia vor fi restrânse. Următorul președinte va putea rămâne în funcție maxim de doisprezece ani. Președintele țării NU va mai nominaliza primul ministru.

Premierul va fi mai puțin dependent de președintele țării și va avea responsabilități mai mari privind politica socio-economică a țării. Duma de Stat  va nominaliza premierul și va confirma cabinetul, care va fi responsabil în fața parlamentului.

Vladimir Putin vizează și reformarea sistemului juridic. Astfel, Camera Superioară ar putea primi ca atribuții nominalizarea de judecători și ofițeri superiori responsabili de aplicarea legii.

Președintele Vladimir Putin  va continua să prezideze Consiliul de Stat, un organism compus din cei optzeci de guvernatori ai țării. Consiliul ar urma să obțină statut constituțional și puteri sporite.

Chiar și după ce va părăsi președinția, în 2024, Vladimir Putin va continua să fie pentru mult timp cea mai influentă figură politică a țării.

Propunerile constituționale ale președintelui Putin, care au luat toată lumea prin surprindere, au determinat demisia imediată a premierului Dmitri Medvedev și a întregului cabinet. În scurt timp, fostul șef al Biroului Fiscal Federal, Mikhail Mishustin, a fost confirmat ca premier.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…