Acasă Tehnologie Sticla inteligentă

Sticla inteligentă

Există deja ferestre de sticlă care economisesc energie, care pot fi colorate electronic pentru a bloca razele fierbinți ale soarelui, reducând astfel necesitatea funcționării sistemelor de climatizare. Cu toate acestea, astfel de sisteme necesită încă energie electrică. Acum, oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Australia au dezvoltat o acoperire care permite sticlei existente să devină inteligentă … fără a fi necesară energia electrică.

Compusă din dioxid de vanadiu relativ ieftin, învelișul autoreglabil are o grosime de 50-150 nanometri. Este de aproximativ 1000 de ori mai subțire decât un fir de păr uman.

La temperaturi de suprafață mai mici de 67 ºC, dioxidul de vanadiu acționează ca un izolator, ajutând la menținerea căldurii interioare prin evacuarea prin geam – permite de asemenea intrarea întregului spectru de de lumină din exterior. Cu toate acestea, la temperaturi de peste 67, se transformă într-un metal care blochează radiația solară infraroșie care provoacă căldură.

Aceasta înseamnă că încăperile se mențin mai calde atunci când temperaturile sunt mai scăzute și mai scăzute atunci când temperaturile sunt mai mari, permițând o utilizare mai redusă a sistemelor de încălzire și de aer condiționat. În plus, dacă utilizatorii doresc, pot suprascrie efectul de blocare a razelor de acoperire utilizând un întrerupător dimmer.

Anterior, pentru a aplica acoperiri cu dioxid de vanadiu, pe suprafață trebuiau create straturi specializate – sau platforme. Echipa RMITa dezvoltat o metodă de aplicare a acoperirilor direct pe suprafețe, cum ar fi geamurile, fără a fi nevoie de platforme. Se speră acum ca sistemul poate fi comercializat cât mai curând posibil.

„Tehnologia noastră va reduce potențial costurile în creștere ale aerului condiționat și ale încălzirii, precum și reducerea drastică a amprentei de carbon a clădirilor de toate dimensiunile”, a declarat Prof. Madhu Bhaskaran. „Soluțiile pentru criza noastră energetică nu vin numai din utilizarea energiilor regenerabile, tehnologia mai inteligentă care elimină risipa de energie este absolut vitală”.

Cercetarea este descrisă într-o lucrare publicată recent în revista Scientific Reports – Nature.

Ferestrele inteligente cu dioxid de vanadiu sunt, de asemenea, dezvoltate de oameni de știință din Marea Britanie.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …