Acasă Cultură Vulnerabilitatea Europei de Est

Vulnerabilitatea Europei de Est

NATO avertizează cu privire la vulnerabilitatea Europei de Est față de Rusia.

Un cor de voci de la NATO avertiza, încă de anul trecut, că alianța nu poate apăra frontiera de est a Europei împotriva unei Rusii agresive.

Într-un articol publicat pe 26 februarie, 2016, în” Financial Times”, Sam Jones, editorialistul militar, Sam Jones, afirma că membrii cheie ai Alianței sunt încă marcați de „subfinanțare cronică “și „deficiențele critice “. Din 31 de elicoptere Tiger Bundeswehr german, de exemplu, doar 10 sunt utilizabile – și doar 280 din 406 de vehicule blindate de infanterie, spunea el. El a continuat să reliefeze în conținutul articolului o serie de alte lipsuri.

Unele evaluări tehnice ale poziției NATO față de Moscova au fost și mai critice în concluziile lor.

Un document făcut public anul trecut de RAND Corporation, care creză zeci de scenarii de război în consultare cu Pentagonul, a constatat că Moscova ar putea ocupa Tallinn și Riga, în maxim 60 de ore.

Un alt document publicat avertizează pericolul de somnambulism în conflictul cu Rusia. Este puțin probabil ca Rusia să „oprească sau să diminueze reînarmarea sa… în vecinătatea NATO „, a afirmat Sam Jones, sugerând că alianța ar putea determina Rusia” să se oprească”, doar cu o prezență militară copleșitoare.

„Eforturile de apărare care nu sunt credibile nu îl vor impresiona pe Putin”, spune Francois Heisbourg, fost consilierul pe apărare al guvernului francez și acum președintele Institutului Internațional de Studii Strategice. „Planurile actuale ale NATO nu par să aibă o asemenea gravitate”, spunea Haisbourg.

NATO a sporit considerabil viteza și ritmul scenariilor militare de război. De exemplu, NATO a pus în aplicare scenariul numit” Noble Jump” – cel mai mare scenariu de război al Alianței din ultimii ani – ce implicat un nucleu de 5.000 de militari, cu 10.000 de militari implicați în exerciții afiliate în altă parte și 300 de tancuri. Prin comparație, Centrul militar din Rusia a mobilizat 95.000 de soldați și 7.000 de tancuri și artilerie, în septembrie, 2015..

Pericolul unei calculații greșite, privind strategia Moscovei, este mai mare cât timp cât postura NATO este considerată incertă, a adăugat dl Heisbourg. „Avem nevoie de o forță pe care am avut-o Germania de Vest în timpul Războiului Rece”, a mai spus el.

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…