Acasă Extern Politico: Problema Europei de Est nu este Rusia. Jocurile de putere din spatele scenei sunt mai periculoase decât Moscova

Politico: Problema Europei de Est nu este Rusia. Jocurile de putere din spatele scenei sunt mai periculoase decât Moscova

Există un dușman care urmărește statele post-sovietice din Europa de Est – subminând guvernele, atacând economia și instabilitatea. Acest dușman nu este Rusia, scrie Thomas de Wall, asociat senior la think-tank-ul global Carnegie Europe și autorul cărții „Caucazul: o introducere” (Oxford University Press, 2019), în articolul publicat de site-ul de știri politico.eu  

”Nu Rusia este cea mai mare amenințare pentru țări precum Georgia, Moldova și Ucraina, dușmanul este propria guvernare slabă și abuzul neoficial de putere”, scrie De Wall.

”Desigur, agresiunea militară a Rusiei reprezintă o amenințare majoră pentru Ucraina. Sechestrarea a trei nave navale ucrainene și echipajul lor în Marea Azov, anul trecut, este un prim exemplu. Dar acest tip de afecțiune deschisă este excepția, nu regula”, spune De Wall.

”Evoluțiile recente din Georgia reprezintă un bun exemplu. Asistența militară bilaterală americană – precum și vânzarea de rachete anti-tancuri Javelin către Georgia – a slăbit frica țării de agresiunea militară a Rusiei și a redus urgența cererilor sale de aderare la NATO”, se arată în articolul intitula ”Problema Europei de Est nu este Rusia”.

”În prezent, cea mai mare problemă a Georgiei nu este amenințarea Moscovei; este jocul propriei politici interne care riscă să pericliteze cel mai mare proiect de infrastructură derult de-a lungul ultimilor ani: portul de mare adâncime de la Anaklia de pe coasta Mării Negre”, se afirmă în articol.

Într-adevăr, relațiile dintre Rusia și Georgia s-au îmbunătățit foarte mult după ce relațiile diplomatice au fost întrerupte în urma războiului de cinci zile din 2008, când Moscova a pierdut influența directă în Georgia și a recunoscut cele două teritorii separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…