Acasă Extern Rusia își pregătește retragerea din Consiliul Europei

Rusia își pregătește retragerea din Consiliul Europei

Rusia lucrează la nivel interdepartamental la scenariul unei posibile retrageri din Consiliul Europei, conform președintelui Comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.

Kosaciov a făcut această declarație după ce Consiliul Europei i-a cerut Moscovei să-și achite datoria de 66 de milioane de euro pe care o datorează forului paneuropean.

Rusia a spus că până când nu vor fi ridicate sancţiunile politice faţă de delegaţia rusă în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nu-şi va plăti cotizaţiile şi nici restanţele acumulate până acum.

„Consecinţele retragerii (din Consiliul Europei) vor fi destul de grave. Un astfel de scenariu este în lucru în prezent la nivel interdepartamental”, a spus Konstantin Kosaciov în timpul şedinţei comisiei sale.

Cu toate acestea, a adăugat el, Moscova este interesată de o colaborare în continuare cu Consiliul Europei în baza convenţiilor existente.

Senatorul rus a evocat faptul că Rusia participă la mai mult de 60 de convenţii ale CE, printre acestea fiind și Convenţia privind protecţia datelor cu caracter personal.

În cazul retragerii Rusiei din Consiliul Europei va fi imposibilă participarea Moscovei la cel puţin şase convenţii fundamentale, cum ar fi drepturile fundamentale ale omului şi libertăţile sale, combaterea terorismului sau participarea la documentele statutare ale CE.

Kosaciov a subliniat că procedura retragerii Rusiei din componenţa Consiliului Europei ar putea fi lansată în vara acestui an, iar pentru aceasta este nevoie de două treimi din majoritatea calificată a voturilor forului paneuropean.

Statutul organizaţiei prevede îngheţarea apartenenţei unei ţări la CoE în cazul neachitării taxei.

În 2014, Rusia a intrat în conflict cu APCE după ce i-a fost retras delegaţiei ruse dreptul de vot ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina şi a anexării peninsulei Crimeea.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…