Acasă Extern Mike Pompeo: „Relația specială” cu Marea Britanie depinde susținerea împotriva Iranului

Mike Pompeo: „Relația specială” cu Marea Britanie depinde susținerea împotriva Iranului

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a efectuat miercuri o vizită oficială în Marea Britanie, pentru a discuta despre relațiile post-Brexit și despre faptul că Iranul a anunțat că va înceta parțial să respect prevederile tratatului nuclear din 2015, relatează  Reuters.

Șeful diplomației SUA a ajuns la Londra după ce a efectuat o vizită neanunțată în Irak, unde a explicat îngrijorările Statelor Unite privind activitatea Iranului.

În timpul vizitei în Marea Britanie, Mike Pompeo a susținut un discurs la Centrul pentru Studii de Politice și a subliniat valoarea relației speciale SUA-Regatul Unit.

Într-un interviu exclusiv acordat cotidianului britanic The Telegraph, Mike Pompeo a declarat că a decis să anuleze vizită planificată cu cancelarul german Angela Merkel pentru a o vizită în capitala irakiană Bagdad după primirea de informații care sugerau că forțele iraniene intenționează să lanseze un atac pe mare asupra forțelor americane din Siria și Irak.

Secretarul de Stat al SUA a vizitat Londra pentru a atrage sprijinul Marii Britanii și a Europei în confruntarea Washingtonului cu Iranul în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului.

Discursul lui Mike Pompeo la Centrul pentru Studii Politice a durat 20 de minute și s-a axat pe legăturile trinice dintre Marea Britanie și SUA.

Secretarul de stat și-a exprimat încrederea personală pe care a avut-o față de fostul premier britanic Margaret Thatcher și a avertizat cu privire la acordarea accesului Huawei la rețelele 5G din Marea Britanie, argumentând că aceasta reprezintă un risc pentru cetățenii britanici și ar putea încalcă protecția vieții private.

Confruntarea cu Iranul s-a aflat în centrul atenției

Mai multe țări europene, cum ar fi Germania, Franța și Marea Britanie, au ezitat să se alăture Washingtonului în retragerea din Planul comun de acțiune comun (JCPOA), privind acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015.

Miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a amenințat că va relua îmbogățirea uraniului în termen de 60 de zile, dacă statele semnatare ale acordului nuclear nu își vor îndeplini angajamentele în domeniul petrolului și al angajamentelor financiare în cadrul acordului JCPOA.

SUA a impus sancțiuni din ce în ce mai severe asupra Teheranului. Administrația Trump a anunțat miercuri măsuri suplimentare care vizează sectoarele producției de oțel, aluminiu, cupru și fier și a declarat că trimite un grup bombardiere în Orientul Mijlociu pentru a contracara „escaladarea” activității iraniene în regiune.

Oficialii serviciilor de informații americane consideră că Iranul ar putea ataca interesele americane în țările vecine, cum ar fi Irakul.

În weekend, „au existat o serie de fluxuri de informații care au generat îngrijorare”, a spus Pompeo.

Marea Britanie și alți aliați europeni ar trebui să se alăture politicii de sancțiuni a Washingtonului împotriva Iranului și, astfel, să reziste presiunii iraniene, mai degrabă decât să persiste în menținerea contactelor de afaceri cu Teheranul, a declarat Pompeo.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a avertizat Teheranul de „consecințe” în cazul în care Iranul va încălca acordul, declarând că Marea Britanie și alte guverne ale UE au stat la baza acordului atât timp cât Teheranul a fost dispus să-l susțină.

„Când vine vorba de amenințarea din partea Iranului, ei înțeleg că Republica Islamică a Iranului subscrie Hezbollah”, a spus Pompeo, referindu-se la guvernul britanic.

„Ei împărtășesc evaluarea noastră cu privire la amenințare, dar adoptată o abordare diferită atunci când vine vorba de restrângerea ambițiilor nucleare ale Iranului”.

În timpul prelegerii sale, Pompeo a pus un accent deosebit pe importanța menținerii relației speciale cu Marea Britanie.

În interviul său cu The Telegraph, secretarul de stat al SUA a insistat că rezultatul Brexit nu va afecta în niciun fel această ”relație vitală” dintre Washington și Marea Britanie.

„Am spus conducerii politice din Marea Britanie că aceasta este alegerea lor suverană, calea lor de a alege”, a spus el.

„Aceasta este o relație economică importantă. Suntem pregătiți să ne angajăm în acordurile de liber schimb atunci când va veni momentul, ceea ce știm că va fi bine pentru cele două țări „, a concluzionat secretarul de stat al SUA.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…