Acasă Mediu Descoperire: Copacilor le ”bate inima”

Descoperire: Copacilor le ”bate inima”

La fel ca toate organismele vii, plantele şi copacii au propriul set de „organe”, potrivit disclose.tv. Deşi un copac nu are inimă, are propria pulsaţie şi ritm. Un studiu realizat de András Zlinszky, Bence Molnár şi Anders S. Barfod din Ungaria şi Danemarca arată că o anumită bătaie similară cu cea a inimii este prezentă la copaci.

Pentru a descoperi această bătaie ascunsă a inimiii, cercetătorii au folosit metode tehnologice avansate, cum ar fi scanare terestră cu laser pentru a monitoriza mişcarea a 20 de tipuri diferite de copaci. Rezultatele au şocat pe toată lumea şi au indicat că noaptea, în timp ce copacii dormeau, aveau o pulsaţie în tot trunchiul, la fel ca oamenii.

Chiar dacă pulsaţiile nu sunt bătăi propriu-zise ale inimii, rolul este acelaşi şi anume acela de a menţine un ritm şi de a pompa lichide în tot trunchiul.

Pulsaţiile descoperite de cercetători vin de la faptul că trunchiul copacului pompează şi distribuie apă în tot organismul, la fel cum inima pompează sângele.

”Inima unui copac” bate încet și constant

Mult timp s-a crezut că, prin osmoză, copacii distribuie apa însă noile descoperiri arată contrariul. Acest lucru ar putea schimba pentru totdeauna felul în care oamenii văd şi înţeleg copacii.

„Bătăile inimii” în sine erau destul de încete şi constante, unele dintre ele se produceau la câteva ore. Chiar şi aşa, este o descoperire extraordinară care dovedeşte că natura este mult mai complexă decât şi-ar fi putut imagina lumea, potrivit Mediafax.

Studiul arată nu doar bătăile inimii, ci şi faptul că, copacii se mişcă destul de mult în timpul nopţii, mult mai mult decât oamenii au crezut iniţial.

Copacii dorm la fel ca oamenii și animalele

Multor specii de copaci le-au căzut frunzele după ce soarele a apus, formând un strat de zece centimetri. Acest lucru se întâmplă când copacii dorm (o altă trăsătură umană/animală) şi intră în propriul lor ritm circadian – ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism. Acest fenomen este cunoscut ca „mişcarea circadiană a frunzelor”.

Copacii şi plantele sunt cele mai misterioase organisme vii care ascund multe informaţii şi au destul de multe secrete ce urmează să fie descoperite. Unii spun chiar că, copacii au abilitatea de a plânge şi de a simţi durerea, iar dacă acest lucru ar fi adevărat ar schimba lumea.

Sunt multe lucruri de descoperit şi multe studii de realizat care vor dezvălui mai multe răspunsuri despre misterioasa şi fascinanta lume a plantelor şi copacilor.

Distribuie pe:
  • „Hristos e Dumnezeu”

    O descoperire arheologică recentă în Israel a scos la iveală cea mai veche inscripție cuno…
  • FENOMENUL ȘOȘOACĂ

    Când a reușit performanța să fie aleasă de români în Parlamentul European, primul gând car…
  • Simbolismul Crucii în structura Lamininei: o revelație științifică remarcabilă

    Cercetătorii au dezvăluit o descoperire științifică deosebită despre molecula de aderență …
  • FRICA

    Fii tare, nu-ți fie frică! Referindu-se la sentimentul fricii, Dicţionarul Explicativ al L…
  • Descoperire în nanometrie

    „Gallenene” este noua versiune bidimensională a galiului.  Cercetătorii de la …
  • Cea mai nouă descoperire din piramida lui Keops

    Cavitatea nou descoperită din Piramida lui Keops a determinat oamenii de știință din între…
  • Descoperire macabră în Siria

    Autoritățile siriene au descoperit două gropi comune în care se află cadavre ale militaril…
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …