Acasă Diverse Evoluția tehnologiei în regnul animal

Evoluția tehnologiei în regnul animal

Corbii din Noua Caledonie își confecționează spontan cârlige de ”pescuit” din material vegetal pe care le folosesc pentru a-și obține hrana formată din păianjeni și alte insecte.

Modul în care corbii își fac cârligele de ”pescuit” au ajutat oamenii preistorici să vadă primele fundamente ale unei tehnologii.

Experimentele au arătat oamenilor de știință că uneltele făcute de corbi sunt de 10 ori mai rapide în obținerea unei gustări decât unealta alternativă – o ramură simplă.

Măsurarea eficacității cârligelor le-a arătat oamenilor de știință de ce s-a dezvoltat acest instrument și le-a oferit înțelegerea „evoluției unei noi tehnologii” în regnul animal.

Constatările sunt publicate în revista Nature Ecology and Evolution.

Această specie de corbi este singura, dintre animale cunoscute, care face cârlige.

Cârligele de pescuit cele mai vechi, de acum 23.000 de ani, au fost una dintre cele mai importante etape tehnologice.

Arheologii, care au descoperit cârlige făcute de corbi într-o peșteră de pe insula japoneză Okinawa și au declarat că această tehnologie maritimă timpurie le-a permis oamenilor să supraviețuiască pe insule.

Specialistul în epoca fierului, Prof Christian Rutz, a declarat că „Oamenii au inventat cârligul pentru pescuit incredibil de recent, cu doar 1000 de generații în urmă, care este o clipită în termeni evolutivi”.

Juan Lapuente, ecologist la Universitatea Wurzburg din Germania, care studiază utilizarea uneltelor de către primate, a spus că este ”uimitoare” utilizarea uneltelor de către corbi.

El a adăugat: „Tindem să presupunem că, cu cât un animal este mai apropiat de noi ca evoluție, cu atât este mai inteligent și ar trebui să înțelegem mai ușor că primatele și în special cimpanzeii fac și folosesc instrumente”.

„Dar trebuie să fim mai umili și să acceptăm că multe animale mici sunt suficient de inteligente pentru a face și a folosi unelte și uneori sunt chiar mai competente în această sarcină decât verișorii noștri”.

Profesorul Rutz a spus că nu crede că aceste cârlige vor fi ”sfârșitul poveștii” pentru păsări. „Cred că această specie va veni cu instrumente chiar mai bune”, a spus el.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Previziune privind capitularea economiei SUA în fața unui „joc economic de așteptare” orchestrat de China și Rusia

O astfel de previziune implică o analiză complexă a mai multor factori globali și politici…