Acasă Economie Sondaj Reuters referitor la evoluția leului românesc

Sondaj Reuters referitor la evoluția leului românesc

Leul are cea mai slabă evoluţie dintre monedele est-europene, putând să scadă cu 1% până la sfârșitul anului, în timp ce coroana cehească ar putea câştiga 2%, arată un sondaj efectuat de Reuters în perioada 1 – 6 martie.

Leul a scăzut cu aproape 2% din decembrie, în urma măsurilor fiscale luate de Guvern la finele anului trecut şi, chiar dacă executivul s-a angajat să modifice unele dintre măsurile luate, analiştii consultaţi de Reuters cred că leul va scădea, un euro ajungând să coste 4,795 lei.

Euro a fost cotat miercuri la 4,7473 lei, iar în ianuarie a atins valoarea maximă de 4,7648 lei.

Analiştii cred că moneda cehească va câştiga aproape 2% faţă de euro în anul următor, în condiţiile în care banca centrală continuă să majoreze dobânzile, pentru combaterea inflaţiei.

Banca centrală cehă a majorat dobânda de referinţă de cinci ori în 2018, la 1,75%. Următoarea şedinţă este programată pe 28 martie, cu o zi înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Premierul Tomas Holub a declarat că un Brexit fără acord ar putea determina o amânare a creşterii dobânzii, dar una sau două creşteri ale ratei rămân posibile în acest an.

O încetinire a economiei în zona euro ar influenţa politica monetară a Băncii Centrale Europene, situaţie care a spori oarecum atractivitatea activelor financiare din Europa Centrală.

Încetinirea zonei euro va afecta probabil şi economiile regiunii, însă creşterea Cehiei a depăşit, în trimestrul IV, estimările băncii centrale, la o rată anuală de 2,8%. Creşterea poloneză şi cea maghiară se apropie de 5%.

Estimarea medie a analiştilor chestionaţi de Reuters indică o creştere a forintului cu 0,6% faţă de euro în următoarele 12 luni, iar zlotul este văzut în urcare cu 1,1%.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…