Acasă Intern Augustin Zegrean referitor la eliminarea pensiilor speciale: Nimeni nu citeşte Constituţia?

Augustin Zegrean referitor la eliminarea pensiilor speciale: Nimeni nu citeşte Constituţia?

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat, marţi, că proiectul de lege adoptat de către deputaţi privind eliminarea pensiilor speciale prezintă multe probleme de constituţionalitate. El a precizat că nu doar CCR, ci şi Comisia de la Veneţia a spus că pensiile judecătorilor nu pot fi afectate.

„Nimeni nu citeşte Constituţia? Toţi au votat politic.”, a spus Augustin Zegrean.

„Sunt mai multe probleme de constituţionalitate în legea pe care au adoptat-o astăzi (marţi – n.r.). Indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, acelea au fost adoptate prin statutul parlamentarilor. Legea privind privind statutul parlamentarilor se adoptă de cele două Camere în şedinţă comună. Astăzi nu a fost şedinţă comună, deci nu se puteau atinge de acea lege, de exemplu. Dar chiar nimeni nu citeşte Constituţia? Este text în Constituţie care spune ce este de competenţa şedinţelor comune, printre care statutul deputaţilor şi senatorilor. Restul, pentru pensiile judecătorilor, nu doar CCR a spus că nu pot fi afectate. A spus recent şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică, marţi la Digi 24.

Fostul judecător al CCR a adăugat că a fost un vot politic în Camera Deputaţilor, marţi, iar încercări similare au existat şi în Ungaria, însă CEDO a spus că nu poate fi afectat statutul judecătorului.

„Îl atragi pe om să se facă judecător, îi dai lege să-l scoţi la pensie la 90 de ani vechime şi după aceea îi tai pensia. Păi ce predictibilitate este asta? Curtea Europeană a Drepturilor Omului tot timpul vorbeşte de faptul că legile trebuie să fie predictibile. S-a încercat ceva similar în Ungaria şi CEDO a spus că nu poţi să afectezi statutul judecătorului pe care el l-a avut în vedere când s-a făcut judecător. Şi-a făcut o proiecţie de viaţă şi are dreptul să i se respecte. Dar noi nu respectăm nici ce zice CEDO, nici ce zice Comisia de la Veneţia, nici ce zice Curtea Europeană de Justiţie, dar ne declarăm stat de drept. (…) Toţi au votat politic”, a completat Zegrean.

Fostul președinte al CCR a mai spus că problema ar trebui rezolvată tot de politicieni.

„Eu m-am săturat că tot dau unii cu piatra în apă şi alţii s-o caute. Vreau să le amintesc numai atât domnilor politicieni, există un text în Constituţie care vorbeşte despre separaţia puterilor în stat, să-l aibă în vedere din când în când”, a conchis fostul preşedinte al CCR.

Pensiile speciale au fost eliminate, marţi în şedinţa Camerei Deputaţilor din Parlament, cu 247 de voturi pentru şi 21 de abţineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcand militarii şi poliţiştii.

Iniţiativa legislativă privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…