Acasă Extern SFD respinge declarațiile mincinoase ale Turciei

SFD respinge declarațiile mincinoase ale Turciei

Forțele democratice siriene (SDF), sprijinite de SUA, au respins o declarație a armatei turce că ISIS este prezent în regiunea Afrin din Siria de nord-vest, unde Ankara a lansat o ofensivă în urmă cu patru zile, ceea ce a generat o preocupare internațională.

Operațiunea aeriană și terestră a Turciei a deschis un nou front în războiul civil al Siriei și ar putea amenința planurile SUA de a stabiliza și reconstrui o zonă vastă din Siria de nord-est, care nu se află sub controlul președintelui Bashar al-Assad, unde Washingtonul ajută SDF să elimine ISIS și milițiile siriene.

„Întreaga lume știe că Daesh (ISIS) nu este prezent în Afrin”, a declarat Redur Xelil, un oficial senior SDF, pentru Reuters. El a spus că armata turcă a exagerat în mare măsură pierderile SDF, deși a refuzat să spună câți au fost uciși.

Turcia vede YPG – cea mai puternică fracțiune din SDF – ca o prelungire a etniei kurde care a dus, zeci de ani, o luptă o insurgență în sud-estul Turciei. Oficialii turci au afirmat în mai multe rânduri că nu vor permite luptătorilor kurzi să controleze o fâșie din teritoriul sirian pe granița sa de sud, unde etnia kurdă este popualția majoritară.

Președintele american Donald Trump îi va semnala îngrijorarea sa președintelui Erdogan, în cursul unei convorbiri telefonice care va avea loc în cursul zilei de astăzi, a relatat Ruters citând surse.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat, de asemenea, neliniștea, la câteva ore după ce ministrul de Externe al Turciei a declarat că dorește să evite orice conflict cu forțele guvernamentale ale SUA, Rusia sau Siria în timpul ofensivei sale, dar va face tot ce este necesar pentru securitatea țării sale.

Atât Statele Unite și cât și Rusia au forțe militare în Siria care sprijină părțile opuse și ambele au cerut reținere din partea Turciei în „Operația Olive Branch”, menită să zdrobească kurzii YPGl în regiunea Afrin, lângă granița sudică a Turciei.

Un înalt oficial al administrației Trump, care a informat reporterii cu condiția anonimatului, a declarat că Ankara a trimis „semnale contradictorii” cu privire la scopul ofensivei, a relatat sursa citată.

Erdogan a declarat, marți, președintelui Macron că Turcia ia toate măsurile pentru a preveni victimele civile în operațiunea Afrin, au spus surse din palatul prezidențial. Cei doi lideri au convenit să rămână în legătură strânsă cu privire la această chestiune.

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a discutat telefonic cu Erdogan despre integritatea și suveranitatea teritorială a Siriei care trebuie să fie respectate.

Rusia este cel mai puternic aliat al lui Assad împotriva rebelilor și militanților din Siria.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat cererea Ankarei ca Washingtonul să nu mai sprijine kurzii YPG.

Ankara a declarat că operațiunea va fi rapidă, dar purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a semnalat o campanie transfrontalieră deschisă spunând că se va termina numai atunci când circa 3,5 milioane de refugiați sirieni care trăiesc acum în Turcia ar putea reveni în siguranță în țară.

Statele Unite sprijină controlul YPG în nordul Siriei pentru ai oferi suport discuțiilor din cadrul ONU de la cu privire la o înțelegere care va pune capăt războiului civil din Siria.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…