Acasă Extern Cehia și România explică de ce au blocat declarația UE

Cehia și România explică de ce au blocat declarația UE

Cehia îşi explică gestul de a bloca declaraţia UE pe tema mutării ambasadei SUA la Ierusalim:  „Republica Cehă a protestat faţă de proiectul acestei declaraţii”, a declarat Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ceh Milos Zeman.

„Apreciem că Ungaria şi România au adoptat aceeaşi poziţie de principiu”, a spus Ovcacek, citat de AFP.

Statele Unite urmează să-şi inaugureze luni ambasada la Ierusalim, oraş pe care preşedintele american, Donald Trump, l-a recunoscut unilateral drept capitală a Israelului, în pofida criticilor din partea comunităţii internaţionale şi a palestinienilor.

„Israelul şi Statele Unite sunt aliaţi-cheie ai Republicii Cehe”, a subliniat Jiri Ovcacek.

„În urmă cu 70 de ani, Cehoslovacia a ajutat Israelul în lupta sa pentru independenţă, iar acum 100 de ani, Statele Unite au ajutat Cehoslovacia să se înființeze ca stat”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Președintele ceh Milos Zeman este cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, pro-chineze şi anti-musulmane, Milos Zeman este, de asemenea, partizanul instalării amabasadei cehe la Ierusalim.

Cehia, prin președintele Zeman, a fost prima țară care a anunțat mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele ceh se afla în vizită la sediul ONU din New York la data de 6 decembrie când președintele Donald Trump a anunțat mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, iar președintele Zeman a făcut anunțul în aceeași zi.

România, prin Ministerul de Externe, a confirmat sâmbătă că se numără printre statele europene care au blocat o declaraţie comună a UE prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

MAE afirmă că, la nivelul instituţiei, s-a considerat textul documentului era unul „lispit de echilibru”.

„Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a transmis MAE sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…